Lézeres és optikai méréstechnikai kutatási program indult a vidéki tudományegyetemeken

Belföld, 2017.10.14

Az ultrarövid lézerimpulzusokkal és az optikai méréstechnikával kapcsolatos kutatási program indult uniós támogatással a vidéki tudományegyetemeken, a 2020 nyaráig tartó projekt költségvetése mintegy 1,4 milliárd forint - tájékoztatta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

Az elmúlt évtizedekben a lézerek elterjedése komoly változásokat hozott a mindennapi életben és a tudományban. Mint Szatmári Sándor, a projekt szakmai vezetője kifejtette, a lézerek segítségünkre lehetnek a világ megismerésében, az optikai tartományon túli, nagyobb rezgésszámú hullámok alkalmazásával a mérések térbeli és időbeli felbontása is javítható. Az optikai méréstechnika felhasználása lefedi a természettudományok széles területét, ezek a módszerek a fizika mellett a kémiában, a biológiában és az orvostudományban is központi jelentőségűvé váltak.

Az SZTE Kísérleti Fizikai Tanszékének vezetője hangsúlyozta, a lézeres kutatásoknak hazánkban komoly hagyományai vannak. A magyar tudósok eddig is úttörő szerepet játszottak a rendkívül rövid lézerimpulzusokkal kapcsolatos kutatásokban. Részben ennek eredménye, hogy Szegedre került az ELI-ALPS, amely az alapkutatások mellett más tudományterületek, adott esetben az alkalmazott kutatásokat végző szakemberek számára is rendelkezésre áll majd.

A három vidéki egyetem összefogásával induló kutatási program célja az ultrarövid lézerimpulzusok generálásával kapcsolatos módszerek és az ezeken alapuló méréstechnikák továbbfejlesztése.

A projektet megvalósító konzorciumot vezető SZTE-en, valamint az együttműködésben résztvevő Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen a nemzetközi élvonalba tartozó kutatás-fejlesztési tevékenység folyik a lézertechnológia területén. A pályázat sikerével ez a lépéselőny fokozható, növelhető az intézmények közötti együttműködés, javítva a nemzetközi projektekben való részvételi lehetőségeket, valamint a közös szerepvállalást a képzési programok kialakításában.

A professzor kitért arra, hogy a projekt központi eleme a tudományos utánpótlás nevelése. A szegedi lézerközpont építése miatt már korábban is számítottak arra, hogy növekszik az optikai képzések iránti érdeklődés, és ez már az egyetemek fizika szakjaira jelentkezők számában is megmutatkozik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!