LMP: 21. századi vasútra van szükség a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon

Belföld, 2023.08.02

A Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon 21. századi vasútra van szükség, el kell kerülni a vasútvonal teljes leépülését - mondta Varga Zsolt, az LMP budapesti elnökségének tagja szerdai budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus közölte: a 142-es vasútvonalnál vannak, a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalnál. Felvetette, hogy "vajon ezt a vasútvonalat is bezárják-e, arra a sorsra jut-e, mint nagyon sok mellékvonal az elmúlt hetekben".

Kiemelte, a minőségi romlás az elmúlt években oda vezetett: a kormánynak az a célja, hogy bezárják ezeket a vonalakat, és utána autóbusszal vagy más módon pótolják azokat. Ehelyett azonban 21. századi vasútra van szükség a Budapest-Lajosmizse-Kecskemét vonalon is - jelentette ki.

Úgy vélekedett, hogy ez jelenleg egy rossz minőségű, hangos, lassú és megbízhatatlan vasútvonal. Nagyon sok agglomerációs településen megy keresztül, de az emberek nem tudnak számítani erre a vonalra, alternatív megoldást keresnek, legtöbben autóval ingáznak, ami zajt és környezetszennyező kibocsátást eredményez - magyarázta.

Azt mondta: az esztergomi vasút mintájára villamosítani kell a vonalat, új Flirt elektromos vasúti szerelvényekre van szükség. El kell kerülni a vasútvonal teljes leépülését és azt, hogy be kelljen zárni a további gazdaságtalan működés elkerülése érdekében - tette hozzá.

Banga Zoltán, az LMP XVIII. kerületi önkormányzati képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy ezen a vasútvonalon óránként egy szerelvény közlekedik Budapestre, ezért nem megfelelő arra, hogy a kerületi lakosság igényeit kielégítse. Jelenleg a vasúti menetrend "inkább csak arra alkalmas, hogy a nagymamák elviszik az unokájukat az állatkertbe" - fogalmazott.

Közölte: az elmúlt időszakban felmerült az igény, hogy fejlesszék a vasútvonalat, ezt a kerületi lakosság is támogatná. Fontos lenne, hogy a lakosság bevonásával alakítsanak ki tervet erre - fűzte hozzá.

A politikus hangsúlyozta, mindenképpen szükséges a vasútvonal fejlesztése, egy utasbarát menetrend kialakítása, és ami a legfontosabb: "halaszthatatlan ennek a vasútvonalnak a felújítása, hogy ez a több tízezres külső kerületi városrész is élhető maradjon".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!