LMP: a kormány a vegyszermentes élelmiszertermelést helyezze a mezőgazdaság középpontjába!

Belföld, 2020.06.19

Az LMP felszólítja a kormányt, hogy az egészséges, vegyszermentes élelmiszertermelést helyezze mezőgazdasági politikája középpontjába.

Schmuck Erzsébet, a LMP társelnöke, pénteki, online sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet: az élelmiszerek fele különböző vegyszermaradványokat tartalmaz, és a nagyüzemi mezőgazdasági gyakorlat miatt ma már egyes termékcsoportokban szinte lehetetlen vegyszermentes élelmiszerhez jutni.

Hozzátette: nem véletlen, hogy a fiatalok körében is drasztikusan nő az ételallergia, és hogy számos egészségügyi szakértő köti össze a növényvédőszerekkel szennyezett élelmiszerek fogyasztását a daganatos betegségek számának növekedésével.

Az LMP nevében üdvözölte az Európai Bizottság "A termelőtől a fogyasztóig" startégiáját, amely szerint 2030-ig felére kell csökkenteni a növényvédő szerek és az antibiotikumok felhasználását az élelmiszertermelésben, ötödével kell csökkenteni a műtrágyahasználatot és 25 százalékra növelni az ökológiai gazdálkodás részarányát.

Schmuck Erzsébet úgy vélekedett: az Orbán-kormány azért nem támogatja ezt a stratégiát, mert ennek következményeképpen a közös agrárpolitikai támogatásokat a nagyüzemi, vegyszeres mezőgazdaságból át kellene irányítani a "szelíd" mezőgazdasági termelést folytató kis- és közepes családi gazdaságokhoz.

A Fidesz-kormány ezt akarja meggátolni - mondta az LMP társelnöke, arra szólítva fel a kabinetet, hogy változtasson politikáján, és ne a nagybirtokosokat, hanem a magyar fogyasztók érdekeit képviselje.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!