LMP: nem halogatható a béremelés a felsőoktatásban!

Belföld, 2024.03.25

Nem halogatható tovább a valódi béremelés a felsőoktatásban - mondta Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A politikus úgy fogalmazott: jogos a felsőoktatási dolgozók azon követelése, hogy emeljék meg az állami egyetemek munkatársainak bérét.

Kanász-Nagy Máté értékelése szerint a kormány "magára hagyta" a felsőoktatásban dolgozó oktatókat és kutatókat. "Nem valósult meg a 2020-ban beígért életpályamodell, a bérek reálértéke pedig 40 százalékkal csökkent az elmúlt két esztendőben" - mondta, hozzátéve: tavaly rekordmagasságú volt az infláció, ám azt ebben az ágazatban nem ellentételezte a kormány.

Megjegyezte továbbá, hogy munkajogi értelemben visszalépést jelent a kutatóknak, hogy "elvették tőlük" a közalkalmazotti státuszt.

A felsőoktatás tartópillére a tudásalapú társadalomnak - jelentette ki Kanász-Nagy Máté, aki szerint a kormány az akkumulátorgyáraktól, az összeszerelő-üzemektől és a külföldi munkavállalóktól várja az ország felemelkedését. Ez azonban hamis kép - mondta, hangsúlyozva: a valódi felemelkedést "kizárólag a tudás, az értékteremtés a kutatás-fejlesztés" jelenti.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!