LMP: ne büntessék a hajléktalanságot!

Belföld, 2015.12.01

A Lehet Más a Politika (LMP) a szabálysértési törvény módosítását kezdeményezte A Város Mindenkié csoport kezdeményezésére annak érdekében, hogy ne lehessen büntetni az életvitelszerű közterületen tartózkodást - közölte a párt társelnöke a civil szervezettel közös keddi, budapesti sajtótájékoztatójukon.

Szél Bernadett a Kossuth téren tartott eseményen azt mondta, épp itt az ideje, hogy a két éve hatályba lépett, "nem emberséges és nem is racionális" szabályozást, amely büntethetővé tette az életvitelszerű közterületen tartózkodást, a parlament kivegye a törvényből. Az elmúlt két évben ugyanis szerinte a problémát megoldani egyáltalán nem sikerült, csupán elfedték a jelenséget azzal, hogy a belvárosból a külterületekre űzték a hajléktalanokat.

Az LMP parlamenti képviselője úgy folytatta: a hajléktalanság büntetése helyett a probléma hosszú távú megoldására kellene törekedni. Az LMP például a bérlakásszektor kiépülését szorgalmazza.

Lakatosné Jutka, A Város Mindenkié hajléktalanokat segítő szervezet hajléktalan aktivistája arról beszélt: amellett, hogy az otthontalanság büntetése felháborító, elítélte az Európai Bíróság és az Egyesült Nemzetek Szervezete is, még értelmetlen is, hiszen nem csökkenti a hajléktalanok számát.

Emellett - mondta - sokba is kerül: a törvénymódosítás életbe lépésekor 300 millió forintot költöttek egy rendkívüli rendőrségi csapat felállítására, a szabálysértési irodák fenntartása pedig évi 24 millió forintot emészt fel.

Hozzátette: az elmúlt két évben mintegy 500 eljárás indult, 60 százalékuk a főváros V. kerületében. Arról, hogy egy hajléktalant elzárásra ítéltek volna - fél éven belüli több figyelmeztetés, illetve pénzbírság ki nem fizetése miatt -, a civil szervezet nem tud.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!