TV műsor

Március 15. - Történész: az áprilisi törvények jó részét ideiglenesnek szánták

Belföld, 2020.03.15

Az áprilisi törvények jó részét ideiglenesnek szánták, a legfontosabb az volt, hogy az elvi alapokat lefektessék - mondta Katona Csaba történész az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Mint mondta, a törvények jó részét eleve ideiglenesnek szánták, és sok törvényszövegben benne is van, hogy a részleteket még ki kell gondolni.

A legfontosabb az volt, hogy az elvi alapokat megvethessék, rögzíteni lehessen, hogy Magyarország rendi állam helyett alkotmányos monarchia - tette hozzá.

Megjegyezte: ezen részletek kidolgozására nem jutott idő, mert a törvénykező munka helyett rövid időn belül nemzeti önvédelmi, függetlenségi harc alakult ki.

Az áprilisi törvények az utolsó magyar rendi országgyűlésen (1847-1848) elfogadott és V. Ferdinánd király által április 11-én szentesített törvénycsomag, amely új közjogi helyzetet teremtett a Habsburg Birodalomban, biztosította a magyar országrész polgári demokratikus fejlődését. Magyarországot rendi államból parlamentáris állammá, alkotmányos monarchiává alakította.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!