Március 15. - Gulyás: érdemes ambiciózus célokat meghatároznunk

Belföld, 2017.03.15

A márciusi ifjak bátorsága és szenvedélyes szabadságszeretete azt jelzi nekünk, kései utódoknak, hogy érdemes ambiciózus célokat meghatároznunk - mondta Gulyás Gergely, az Országgyűlés alelnöke, fideszes képviselő a Hegyvidéki Önkormányzat március 15-i megemlékezésén, szerdán.

A politikus kiemelte: a szabadságharcosok kitartásának, látszólag reménytelen, egyedüli helytállásának titka az "őszinte hazaszeretet által életre hívott önbizalom volt".

Úgy fogalmazott: "1848-49 csodálatos ifjú nemzedéke a történelmünkre oly jellemző hisztérikus önimádat és hisztérikus öngyűlölet csapdáit elkerülve, igaza biztos tudatában szállt szembe a nála jóval nagyobb és erősebb hatalmakkal".

Gulyás Gergely felidézte: Magyarországon a forradalom dicsőséges napjait nem káosz vagy véres frakcióharcok követték, hanem felelős magyar kormány alakult, a legnagyobbak, Batthyány, Széchenyi, Deák és Kossuth részvételével. Az utolsó rendi országgyűlés pedig az áprilisi törvényekkel a modern polgári Magyarország és a parlamentáris kormányzati forma azóta is mintául szolgáló alapjait teremtette meg.

Amikor pedig a nemzet fegyveres honvédelmi harcra kényszerült, a magyar állam képes volt egy olyan hadsereg kiállítására és felfegyverzésére, amelyet csak a Habsburg Birodalom és a cári Oroszország együttes fellépése volt képes legyűrni - tette hozzá.

Kitért arra: mire 1849 nyarára a magyar honvéd seregeket "halálos harapófogóba szorították", Európa már régen "csendes volt", régen "elzúgtak forradalmai".

És ha ideiglenesen vereséget is szenvedett a nemzet, az 1867-es kiegyezés megmutatta a forradalom és szabadságharc vezetőinek igazságát és küzdelmének értelmét.

A fideszes politikus rámutatott: akárcsak 1848-ban, most is sokan vélekednek úgy, hogy a magyarok "Európa békebontói, akik soha semmivel nem elégedettek". "Kétségtelen, modorunk néha érdes" mégis, az "időnként heves fellépés mögött legtöbbször hazaszeretet, büszkeség, és gyakran igazság áll, utóbbi nem csupán magyar, hanem európai dimenzióban is" - mondta.

A MOM Kulturális Központban megtartott ünnepségen részt vett mások mellett Pokorni Zoltán, a 12. kerület Hegyvidék Fideszes polgármestere. A megemlékezés végén megkoszorúzták az 1848-as obeliszket a Gesztenyés kertben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!