Megérkeztek a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ első mintái az SZTE biobankjába

Belföld, 2021.12.01

Megérkeztek a különböző, köztük daganatos betegségek korai diagnosztikájának ultrarövid lézerimpulzusokat használó technológiáját fejlesztő Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ első mintái a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) biobankjába - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Biobank A közlemény szerint a Molekuláris-Ujjlenyomat Kutató Központ (Center for Molecular Fingerprinting - CMF) klinikai partnerei elvégezték az első vérminták levételét. A vérplazmamintákat az SZTE fejlesztése alatt álló biobankban tárolják, mínusz 80 fokon, speciális fagyasztóban.

A széles körben végzett, országos kutatási program célja daganatos és más betegségek korai felismerése egy innovatív módszerrel, infravörös molekuláris ujjlenyomatok meghatározásával. A vérminták összetételének ultrarövid lézerimpulzusokkal végzett elemzése lehetőséget biztosít a személyre szabott egészségügyi monitorozásra, ugyanazon egyéntől időről időre ismételt mintavétellel.

Az önkéntesektől vett plazmaminták egytizede csak néhány hetet tölt Szegeden, azt követően a müncheni Lajos-Miksa Egyetem (Ludwig-Maximilians-Universität) lézerfizikai tanszékére kerülnek, ahol elvégzik rajtuk a lézeres méréseket, illetve kiértékelik az így kapott eredményeket. A minták egy másik részén rutin laboratóriumi vizsgálatokat végeznek.

Az SZTE tavaly Magyarországról elsőként csatlakozott az európai biobanki és biomolekuláris kutatások konzorciumához (BBMRI-ERIC). Ekkor kezdődött el az egyetem új, modern, több millió minta tárolására is alkalmas biobankjának kialakítása, amely az év végére készül teljesen.

A biobank elkészült egységei az elmúlt időszakban a járványügyi védekezést is segítették: az SZTE több olyan kutatási együttműködésben is részt vett, amelyben a koronavírus-járvány által megfertőződött betegek mintáit meghatározott ideig tárolni kellett. A biobankon belül 2-es biológiai biztonsági szintű laborokat alakítottak ki, amelyek hátteret biztosítanak a vírus elleni védekezés orvosbiológiai kutatásaiban, diagnosztikájában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!