Megint csalók élnek vissza Karikó Katalin nevével és fényképével

Belföld, 2023.10.27

Megint internetes csalók célkeresztjébe került Karikó Katalin, akik visszaélnek az elismert biokémikus nevével és fotójával, ezért a Nobel-díjas és világhírű kutatóprofesszor közleményt küldött egykori alma materének, melyben leszögezi, hogy ezekhez a hirdetésekhez nem járult hozzá, azok megjelenésére engedélyt nem adott, sőt tudomása sem volt róla, amelyre ismerősei hívták fel a figyelmét.

Nobel-díj - Karikó Katalin Nem először élnek vissza a biokémikus nevével és képmásával, hiszen korábban körömgomba, paraziták és többek között véráramlási zavarokkal összefüggésben adtak fel hirdetést csalók az interneten. Karikó Katalin közleményében ugyanakkor kategorikusan elhatárolódik ezektől, ugyanis semmilyen gyógyhatásúnak mondott készítményt sem reklámoz. A Nobel-díjas professzor asszony témában kiadott közleményét változtatás nélkül közöljük.  

Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetemhez eljuttatott közleménye:

Nem árulok az interneten semmilyen, gyógyhatásúnak mondott készítményt, online felületeken nem reklámozok semmilyen, gyógyhatásúnak mondott eljárást! Ezt hangsúlyoznom kell, mert ismét visszaéltek a nevemmel és a képmásommal az internetes felületeken.

Most parazitákkal és vérnyomás problémákkal kapcsolatban, korábban körömgomba, illetve visszerek és véráramlási zavarok otthoni kezeléséhez kötődően éltek vissza a nevemmel és a képmásommal a rám hivatkozó álinterjúban, álhírben. Erre az engem érintő legújabb jogsértésre, a fogyasztók megtévesztésére is alkalmas szövegre és fotókra a barátaim és ismerőseim hívták fel a napokban a figyelmemet.

A fentiek alapján ismételten rögzítenem kell: gyógyhatásúnak mondott készítmény vagy eljárás hirdetésében, reklámozásában nem vettem és nem veszek részt, ehhez sem a nevem, sem a képmásom felhasználását nem engedélyeztem, ezzel kapcsolatban interjút, tanácsot nem adtam, nyilatkozatot nem tettem, sajtótájékoztatót nem tartottam. Hangsúlyozom: az álinterjúban és álhírben a nevemmel és a képmásommal visszaéltek és visszaélnek, olyan szavakat, mondatokat, állításokat, nyilatkozatokat tulajdonítanak nekem, amelyeket én soha nem mondtam, nem állítottam.

Úgy vélem, az ilyen magatartás polgári és személyiségi jogaim megsértése, továbbá a személyes adataim jogosulatlan, visszaélésszerű kezelése, emellett a fogyasztók tisztességtelen megtévesztése is. Mindez a büntetőjog hatálya alá is tartozhat. Ezért is bízom abban, hogy az illetékes hatóságok, hivatalok, szervek haladéktalanul intézkednek, megteszik a szükséges lépéseket!

Mindenkit arra kérek, hogy az interneten és a közösségi fórumokon megjelent és megjelenő hirdetésekben nekem tulajdonított mondatokat, állításokat semmilyen körülmények között se azonosítsák személyemmel, a reklámozott terméket hozzám ne kössék! 

A kutatómunkámon, szabadalmaimon alapuló fejlesztésekről és készítményekről megbízható forrásból, például az orvosoktól és a gyógyszerészektől érdeklődjenek!

Philadelphia, 2023. október 26.

Prof. Dr. Karikó Katalin
(Webrádió)

Címkék

Karikó Katalin
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!