Megkezdődik a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása

Belföld, 2014.03.20

Megkezdődhet a budapesti Klebelsberg-kastély felújítása, miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár jelenlétében csütörtökön letették a pesthidegkúti intézmény rekonstrukcióját szolgáló beruházás alapkövét.

Megkezdődik a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása Varga Mihály beszédében azt mondta, a kormány ezzel a 700 millió forintos beruházással is bizonyítja, hogy a nemzet érdekeit szolgálja.

Kiemelte, a kastély felújítását azért tartják fontosnak, mert a jövőt nem lehet a múlt teljes eltörlésével építeni, hanem csak az értékeket mentve.

Hoffmann Rózsa hangsúlyozta, a Klebelsberg Kuno Művelődési, Kulturális és Művészeti Központhoz tartozó, megújuló kastély is hozzájárulhat ahhoz, hogy olyan gyermekek kerüljenek ki a magyar oktatásból, akikkel "újra szárnyra kaphat az ország". Az elődeink iskolákat romboltak, becsuktak, a mi kormányunk pedig kis iskolákat épít mindenütt, ahol erre igény van - mondta.

Az államtitkár szólt arról is, hogy a kormány - Klebelsberg elképzeléseihez hasonlóan - szintén a köznevelés színvonalának javítását tűzte ki céljául, ennek részeként pedig szeretné elérni, hogy olyan tanárok kerüljenek a pályára, akik magasan képzettek és a gyerekek érdekeit tartják szem előtt.

Hoffmann Rózsa a Testnevelési Főiskolát megalapító Klebelsberg Kunoval újabb párhuzamot vonva elmondta, a jelenlegi kormány által bevezetett mindennapos testnevelés pozitív eredményei már most is látszódnak. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a feltételek a következő években válhatnak még ideálisabbá, amikor befejeződik a kabinet tornaterem- és uszodaépítési programja.

Láng Zsolt, a II. kerület fideszes polgármestere a magyar történelem egyik legnagyobb miniszterének nevezte Klebelsberg Kunót, akire szerinte a kastély felújítását követően még méltóbban emlékezhet az ország.

Varga Mihály tájékoztatása szerint Klebelsberg Kuno volt kultuszminiszter 1923-ben vásárolta meg a kastélyt, amelyet saját elképzelései szerint épített át. Az intézmény az 1949-es államosítást követően volt üdülő, iskola és kórház is, majd a rendszerváltáskor meggondolatlanul privatizálták - fejtette ki, hozzátéve: az állami vagyonkezelő 2008-ban vásárolta vissza az épületet, azonban azóta továbbra is üresen és romosan állt. A miniszter tájékoztatása szerint a kastélyt 700 millió forintos állami támogatással újítják fel, ezt követően pedig oktatási, kulturális célokat szolgál majd.
(MTI)

Galériánk

Megkezdődik a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása Megkezdődik a pesthidegkúti Klebelsberg-kastély felújítása
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!