Megkezdődött a Kárpát-medencei magyartanárok találkozója Gödöllőn

Belföld, 2014.07.28

Megkezdődött a Kárpát-medencei magyar nyelv és irodalom szakos tanárok találkozója hétfőn Gödöllőn.

Halzl József, a szervező Rákóczi Szövetség elnöke a második alkalommal megrendezett konferencia százhatvan résztvevőjét köszöntő beszédében kiemelte: a találkozó feladata az is, hogy elősegítse a Kárpát-medencei magyarság fennmaradását, amelyhez elsősorban az kell, hogy minél több gyerek részesüljön magyar oktatásban.

Az elnök hangsúlyozta: a nyelv és az irodalom a legfontosabb identitásmegőrző elem, de fontos szerepet játszik ebben a nemzeti öntudat, a történelmi tudat és tudás is.

A rendezvény céljairól és programjáról szólva Takaró Mihály irodalomtörténész, a találkozó szakmai vezetését ellátó Kárpát-medencei Magyartanárok Kulturális Egyesületének elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a három regionális konferencia megállapítása szerint a magyartanítás válságban van, a tantárgy súlya pedig – különösen a középiskolai oktatásban - egyre csökken.

Az irodalomtörténész szólt arról is, hogy a magyarirodalom-tanítás különösen a 20. századi kánon tekintetében torz, elfogult és egyoldalú. Úgy fogalmazott: „az 1948 utáni nézetdiktatúra és ízlésterror kisöpört mindent, ami nem szolgálta a szocializmus eszméinek terjesztését”. Hozzátette: „az a kép, amelyet mi a 20. század első felének Magyarországáról az irodalmon keresztül elmondunk, az torz és csorba”.

Az irodalomtörténész szorgalmazta a tantárgy egy közös műveltségi standardjának létrehozását, amely Pozsonyban, Brassóban, Beregszászon vagy az Őrvidéken minden gyerek számára ugyanaz. Úgy fogalmazott: ez szükséges a magyar nemzet határokon túli egyesítéséhez, mert „a magyarság közös kultúra és sorsvállalás”.

A péntekig tartó programsorozaton felszólal, illetve előadást tart mások mellett Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Vathy Zsuzsa és Jókai Anna író, Balázs Géza nyelvész és Raffay Ernő történész.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!