Megtartotta tanévnyitóját Budapesten az első ukrán nemzetiségi nyelvoktató iskola

Belföld, 2023.09.01

A Leszja Ukrajinka Országos Ukrán Nemzetiségi Nyelvoktató Iskola pénteken tartotta tanévnyitóját a budapesti Ward Mária Általános Iskola épületében, ahol ezentúl szombatonként ukrán nemzetiségű gyerekek tanulják, tökéletesítik anyanyelvi és hazájukkal kapcsolatos ismereteiket.

A megnyitóünnepség a magyar, majd az ukrán himnusz eléneklésével kezdődött, majd Grexa Liliána ukrán nemzetiségi parlamenti szószóló köszöntötte a gyerekeket és szüleiket. Történelmi pillanatnak nevezte az eseményt, mivel ez az első, ukrán nyelvet hivatalosan állami szinten is oktató nemzetiségi iskola Magyarországon. Hozzátette, az intézmény az ukrán nemzetiségi önkormányzat fenntartásában működik.

Az oktatás Budapesten és Nyíregyházán zajlik, összesen 92 diáknak. Az ukrán nyelvet heti négy órában, a népismeretet heti két órában tanítják.

A nemzetiségi iskola a magyar állampolgár gyerekek számára nyílt az őseikhez való kötődés erősítése érdekében. Hozzájuk csatlakoztak most a háború miatt elmenekült gyermekek is. Ők a két iskolában 15-en tanulnak - hangzott el.

A tanévnyitó vendége volt Pál Norbert, az orosz-ukrán háború elől Magyarországra menekülő személyekért felelős kormánybiztos is, aki úgy fogalmazott, hogy a magyarországi ukrán nemzetiség régi álma vált valóra a magyar köznevelési rendszeren belüli iskola létrehozásával. Emlékeztetett, hogy hasonló intézmény a bolgár, a lengyel és a görög nemzetiségiek számára is működik.

"Úgy vélem, hogy a háború elől menekülő ukránok számára ez az iskola gravitációs pontot fog jelenteni a már itt élő ukrán nemzetiségieken túl" - fogalmazott a kormánybiztos.

Ukrajna ideiglenes magyarországi ügyvivője Balog István is jelen volt az eseményen, aki elmondta, hogy az ukrán nemzetiségiek 2008 óta küzdenek saját iskoláért: ez a történelmi pillanat most elérkezett.

Ennek az iskolának a létrejötte egy diplomata számára azt jelenti, hogy az ország kisebbségének, amelyet képvisel, joga van ahhoz, hogy tanulja az anyanyelvét, kultúráját és megőrizze identitását - mondta Balog István.

Az ügyvivő utalt arra is, hogy, amikor az iskolát megnyitják, Ukrajnában háború van.

Többmillió ember kényszerült arra, hogy elhagyja hazáját. Az ilyen iskolák lehetőség adnak arra, hogy azok az emberek, akik biztonságos országban várják a háború végét, megőrizhessék anyanyelvüket és megmaradjanak ukrán identitásukban, majd visszatérve közösen építhessék újjá Ukrajnát - mondta.

Balog István úgy fogalmazott: óriási köszönet a magyar kormánynak, a nemzetiségi parlamenti szószólónak és az ukrán nemzetiségi önkormányzatnak minden erőfeszítésért, ami által az iskola létrejöhetett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!