Megtartotta a Szegedi Akadémiai Bizottsága év rendes közgyűlését

Belföld, 2015.02.26

Fülöp Ferenc akadémikus a SZAB legújabb elnöke vezetésével megtartották az akadémikusok évi rendes közgyűlésüket.

A rendezvényen több nagyhírű tudós mellett részt vett Vékás Lajos az MTA alelnöke is, aki köszöntőjében méltatta a szegedi tudományos életet, felemlítve a régi nagy tudósokat, akik nélkül ma nem lehetne Szeged az egyik legelismertebb kutató-egyetemi központja Európának. Külön kiemelte a Szegedi Biológiai Központ és a Szegedi Tudományegyetem kutatóműhelyeinek aktivitását és hírnevét.

Fülöp akadémikus rövid beszámolójában a kiemelt rendezvényekről, a tervekről és a SZAB működési elveiről valamint gyakorlatáról beszélt kiemelve elődjének, Dékány Imrének a tudományszervezésben és a SZAB infrastruktúrája működtetésében kifejtett magas szintű tevékenységét. Dékány Imrét emlékplakett elismerésben részesítette a SZAB.

A Szegedi Akadémiai Bizottság, jelentős számú szakbizottságainak elvégzett munkájáról Törőcsikné Görög Márta tudományos titkár számolt be. A közgyűlés a beszámolókat egyhangúan fogadta el.

A SZAB kiemelt rendezvénye azonban nem múlhat el tudományos előadás nélkül.

Martinek Tamás fiatal gyógyszerész professzor, aki a Szegedi Tudományegyetem rektor-helyettese is a” Fehérjék utánzása foldamerekkel” címmel tartotta meg izgalmas előadást, s mindezt úgy tette meg olyan magas szinten ugyanakkor a  tudományos ismeretterjesztés módszereivel, hogy a teremben ülők bármilyen képzettséggel is rendelkeztek, pontosan értették miről van szó. Most is bizonyságot lehetett szerezni arról, hogy az SZTE Gyógyszerészeti kar tudományos műhelyeiben magas szintű kutatási fejlesztési munka folyik.

Az előadás után Csernus Sándor a SZAB titkára, s egyszersmind a Médiapályázati Bíráló Bizottság elnöke hirdette ki a már hagyományos pályázat eredményeit külön köszönetet mondva a díj felajánlóinak:

a TiszapART Televíziónak, a TBAT-nek,a www.webradio.hu elektronikus lapot kiadó Bucó Kft-nek,és az SZBK-nak.

Írott kategória győztese lett: Gaál Bernadett

Rádióriport kategória győztese: Balázs Alexandra

Mozgókép kategória győztese: Papp Melinda

Fotó kategória győztese: Frank Yvette

A győzteseken kívül további 22 pályázatot értékelt a bizottság, szerzőik más elismerésekben részesültek.

A zárszót Fülöp Ferenc elnök mondta el bízva abban, hogy a megőrzött hagyományok mellett új és innovatív programokat is meg fognak valósítani a jövőben.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!