Időjárás
meteoblue
TV műsor

Megújítják a városi cégek hitelkereteit, felújítják a Partfürdő egyik medencéjét

Belföld, 2021.11.17

Több önkormányzati tulajdonú cég kérte eddig meglévő folyószámla hitele megújítását a következő évben, sőt a Szegedi Közlekedési Kft. 200 millió forinttal ezt meg is emelné.

Szegedi városháza A városi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottságának szerdai ülésén a kormánypárti és ellenzéki képviselők főként azon vitatkoztak, ki tehet arról, hogy egyre nehezebb szabad forrásokat találni a szükséges beruházásokra, illetve a városi cégek működtetésére.

A Szegedi Távfűtő Kft. 400, a Szegedi Közlekedési Kft. 600, a RITEK Zrt. 60, a Szegedi Sport és Fürdők Kft. 120, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 130, valamint a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 350 millió forint összegű – a Raiffeisen Bank Zrt. -nél fennálló - folyószámla hitele 2021. december 31. napján lejár. A Szegedi Közlekedési Kft. év közben a 600 milliós összegű hitelkeretének 200 milliós megemelését kérte, a bank a megemelt hitelkeretet azonban még nem nyitotta meg. A hitelek mögött az önkormányzat készfizető kezességvállalása van, illetve a Szegedi Közlekedési Kft. esetén a társaság Szeged egyik ingatlanjára jelzálogjog került bejegyzésre, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. esetén pedig zálogszerződés kötésére (bevételen alapuló zálogjog) került sor.

A hitelfelvételről a társaságok már előzetes egyeztetést folytattak a Raiffeisen Bank Zrt.- vel. A bank előzetes tájékoztatása alapján a hitelek igénybevételi lehetőségének megnyílására a szerződéskötést követően, várhatóan 2022. január 03. napjától (első banki munkanap) kerülne sor. A hitelszerződés lejárati napja 2022. december 30. lenne. Az előző évhez hasonlóan a hitelkeretek igénybe nem vett része után továbbra is rendelkezésre tartási díjat (jutalékot) számol fel a hitelező bank, illetve a hitelek mögötti biztosíték ugyanaz lenne, mint az előző évben.

A 2022. évi folyószámlahitel kérelmek jóváhagyásáról a Raiffeisen Bank döntéshozó testülete várhatóan december elején hozza meg a döntését, így a hitelszerződés tervezetek még nem állnak rendelkezésre. Emellett a Szegedi Közlekedési Kft. 200 millió, a Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. 100 millió forint tagi kölcsön igényével fordult az önkormányzathoz. A kérelmet a két társaság azzal indokolta, hogy az év végi bevételi és kiadási terveik időbeli bizonytalansága okán gazdálkodásukban átmeneti likviditási problémák léphetnek fel.

Kovács Tamás gazdasági és Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármesterek több hozzászólásukban is elmondták: a járvánnyal kapcsolatban meghozott kormányzati intézkedések sodorták nehéz helyzetbe az önkormányzatot és cégeit. Példaként említették az ingyenes parkolás elrendelését, ami több hónapon keresztül komoly bevételkiesést okozott Szegednek, mivel közel 3 ezer parkolóhelyet ingyen használtak az autósok az év első időszakában. A kormánypárti képviselők viszont azt nehezményezték, hogy egyre kevesebb a parkolóhely a belvárosban, ráadásul az Oskola utca felújítása után 20 újabb parkolásra alkalmas hely szűnik meg.

Szükségessé vált a Szegedi Sport és Fürdők Kft. üzemeltetésében lévő Anna Fürdő élményzuhanyzójának, illetve az épület pincéjében lévő szerkezeti elemek felújítása. A feladatok költségeire 9 millió forint fejlesztési támogatást biztosít az önkormányzat a társaság részére. Fentiekkel összefüggésben a társasággal 2021. március 03. napján megkötött létesítményfejlesztésekhez kapcsolódó, 51 millió 400 ezer forint összegű támogatási szerződést módosítják. A Partfürdőt üzemeltető Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont 20 millió forint pluszforrást kap a 20x50-es, úgynevezett családi medence rekonstrukciós munkálataira.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!