Megválasztották az egyetem és az akadémia idei borait

Belföld, 2015.03.30

Március 26-án és 27-én a SZAB-székházban választották ki a 10. egyetemi és az 5. közös meghívásos versenyen húsz borászat nedűjét kóstolta meg a borbíráló testület 15 tagja. 41 bor versengett 2015-ben a „tudósok bora” címért.

Egyetem bora A zsűriben hivatásos és „lelkes amatőr” borkedvelők is voltak. A bormustra végeredményét a zsűri 4 tagja, Fülöp Ferenc akadémikus, az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke, Martinek Tamás professzor, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese, Tóth Gábor professzor, az SZTE és az SZAB borbíráló testületének az elnöke, és Gellért Ákos, a Naturtex Kft. vezetője, az SZTE Alumni mozgalom támogatója ismertette. Fülöp Ferenc olyan tudományos munkákat ismertetett, melyek szerint a kis mennyiségű borfogyasztás jó hatással van a szív működésére, ugyanakkor ellenállóbbá tesz a stroke-kal szemben.

Martinek Tamás ehhez azt tette hozzá, hogy ő viszonylag új, a borkedvelők családjában, de a versenyen hasonló pontszámokat osztott a boroknak, mint rutinos társai, ami egy igen jó visszaigazolás volt számára, hogy jó úton halad ezen a szakterületen.

Tóth Gábor, a zsűri elnökeként ismertette a verseny menetét. A borászokat meghívják, akik pedig élnek a lehetőséggel, három borukat küldhetik el a megmérettetésre. A zsűri úgynevezett vakkóstolással pontozza a versenybe szállt borokat, és végül összesítik az eredményt. Ezúttal egyébként nem csak az egyetem prémium és rendezvényborait választották ki, de ugyanebben a két minőségi kategóriában a bölcsész-, az orvostudományi-, valamint a gyógyszerészkar is választott magának saját borokat.

 

Íme, ezek lettek az idén az egyetem és az akadémia borai:

 

Prémium borok kategóriája:

 

Fehér bor: Kovács Nimród Pincészet, Eger, Furmint 2011.

Vörös bor: Eszterbauer Pincészet, Szekszárd, Mesterünk cuvée 2012.     

 

  • Rendezvény borok kategóriája:

 

Fehér bor: Áts Pincészet, Tokaj, Furmint, 2013

Vörös bor: Schieber Pincészet, Szekszárd, Quinta cuvée 2012.

 

Ezeket a minőségi termékeket elsősorban reprezentációs célra használja az egyetem, illetve a különböző karok, de az SZTE ajándékboltjában (az egyetemi könyvtár épületében) meg is lehet ezeket a palackokat vásárolni. Nem mellékesen a borász számára is jó marketinglehetőség, ha egy nívós egyetemmel ilyen jellegű szakmai és gazdasági kapcsolatban van.

Gellért Ákos a sajtótájékoztató végén elmondta, hogy a nívós borok kedvelői kicsit más emberek, mint akik nem isznak alkoholt, vagy más italokat kedvelnek. A bor nem csak a kellemes ízekről, de a társaságról, a jó beszélgetésekről is szól. Minden borkedvelő tudja ugyanakkor, hogy ez az ital egyszerre esik objektív és szubjektív megítélés alá. Az objektív, amit a szakemberek el tudnak mondani a savtartalomról, az illatról, az ízekről, ugyanakkor az az igazán lényeges, hogy egy bor nekünk, akik kóstoljuk, élvezetet tud-e okozni, vagy sem. Hiszen a bor is egy alkotás, mint egy regény vagy szobor, melyet mindenki a saját szempontjai szerint tud megítélni.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!