Melyik szájmaszkot mire lehet használni?

Belföld, 2020.04.09

A gyógyszertárak, online és offline boltok egyik legkeresettebb árucikkének számít mostanság az arcmaszk.

Arcmaszk A tömegközlekedésen utazók, az egészségügyi dolgozók, a naponta emberek között dolgozó egyéb munkát ellátók is biztonságosabb körülmények között dolgozhatnak a maszkot viselve.

Feltéve, ha a megfelelő minősítéssel rendelkező arcmaszkot sikerül beszerezni. A cikkben annak járunk utána, hogy melyik típusú szájmaszk mekkora védelmet képes biztosítani.

Az arcmaszkok iránti hirtelen megugró keresletről

A koronavírus cseppfertőzés útján terjedő betegségnek számít, ezért a levegőben szálló, apró méretű kórokozók is veszélyt jelenthetnek az egészségi állapotunkra. Többek között ezen kórokozók belégzésének elkerülése végett terjedt el az arcmaszkok használata. A megfelelő minőséget képviselő maszk mindezek mellett abban is segít, hogy ne fogdossuk feleslegesen a száj és a szem környékét, ezzel is veszélyeztetve magunkat. Fontos azonban tisztába tenni, hogy nem minden arcmaszk képes ugyanolyan szintű védelmet biztosítani.

Amit a hagyományos sebészi, egészségügyi maszkok kapcsán tudni érdemes

A legtöbb ember az úgynevezett sebészi, vagyis a hagyományos egészségügyi maszkokat igyekszik beszerezni. Ezekkel a változatokkal kapcsolatban nem árt azonban tudni, hogy olyan anyagból készülnek, ami bizony átengedi a kifejezetten apró részecskéket, köztük a vírusokat is.
Emellett azt is hozzá kell tenni, hogy a hagyományos maszkok nem passzolnak tökéletesen az arcra, emiatt nem is tudnak résmentesen zárni. A vírust tartalmazó cseppek és részecskék ezáltal gond nélkül juthatnak a szervezetbe, amit minden bizonnyal szeretnénk elkerülni.
Hogyha valóban a javasolt használatukat vesszük alapul, akkor főként arra alkalmasak, hogy a magán tüsszögést, köhögést tapasztalók ne adják át a kórokozókat másoknak. Vagyis a hagyományos maszk viselése meggátolhatja a kórokozók szétszórását, ezáltal másokat is meg lehet védeni a betegség továbbterjedésétől.

Az FFP3 vagy N95 maszk előnyei

Amennyiben valós védelmet szeretnénk a koronavírusos fertőzéssel szemben, akkor a FFP3, vagyis filtering face piece 3-as besorolású szájmaszk beszerzése a javasolt. Ezeket a típusokat egy másik minősítés alapján N95 néven is szokás emlegetni. Azzal nem árt tisztában lenni, hogy ezek a szájmaszkok bizony lényegesen többe kerülnek a hagyományos változatokhoz képest. Ugyanakkor a kialakításuk teljes mértékben zárt. Vagyis tökéletesen rásimulnak az arcra, ezáltal pedig a belélegzett levegő szűrését is meg tudják oldani. A viseletükkel meg lehet gátolni tehát, hogy a vírusok belégzés által a szervezetbe jussanak. Amennyiben megvan rá a lehetőség, akkor érdemes beszerezni ebből a típusú maszkból akár a magunk számára, akár a rendszeresen emberek között lévő családtagjainknak.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!