Mi tegyünk, ha náthás lesz a gyermekünk?

Belföld, 2022.08.26

A kisgyermekkorban legtöbbször előforduló megbetegedések, a felső légúti hurutok, amelyek legtöbbször probléma nélkül lezajlanak.

Láz De előfordulhatnak szövődmények is, így szülőként érdemes pár dologgal tisztában lenni ezzel a betegséggel kapcsolatban.  

Hogyan is néz ki a nátha?

A nátha tünetei a legtöbbünk számára ismerősek, jellemzően orrdugulás, orrfolyás az első tünet, mellette pedig hőemelkedés és akár láz is előfordulhat. Sok esetben emellett a gyermek levert, fáradt. Még ha gyanítjuk is, hogy nátháról van szó, a biztonság kedvéért azért érdemes szakember tanácsát is kikérni. A Ju-Med Egészségcentrum fül-orr-gégészeti szakrendelésén az alapos vizsgálat után tanácsokkal is szolgálnak, hogy a betegség lehetőleg szövődmények nélkül érjen véget.

Nátha esetében, ha a kezdeti fertőzést vírus okozza, akkor ezt követően, főként az elhúzódó esetekben meg fog jelenni a bakteriális felülfertőződés is. Ha a kezdeti vízszerű orrváladékot felváltja a  sárgás-zöldes színű, két héten túl sem csökkenő orrváladék, akkor azt jó eséllyel már  baktériumok okozzák.  

Milyen szövődmények lehetnek?

Abban az esetben, ha már bakteriális fertőzésről van szó, lényegében az arcüregek, illetve kisgyermekkorban a rostasejtek gyulladásáról beszélhetünk. Mivel az orrból, orrmelléküregekből a garat és a tüdő felé nincs, ami útját tudná állni a fertőződésnek, súlyosabb esetben erre halad tovább. Ennek megfelelően a nátha gyakoribb szövődményei közé tartozik a középfülgyulladás, orrmandula-gyulladás. Valamint, ha a náthás gyermek pár nap után köhög is, joggal gyanakodhatunk hörghurutra, rosszabb esetben tüdőgyulladásra is.

Amennyiben a hurutos megbetegedés gyakori, az orrmandula megnagyobbodását okozza, amely pedig orrlégzési nehézséget és fülpanaszokat tud okozni. A hátracsorgó és lenyelt váladék pedig gyomor- és bélhurutot, illetve hasmenést tud kiváltani. Abban az esetben, ha már a sima náthán kívül más betegség is kialakul, akkor a gyermek általános állapota is jellemzően romlik, csökken az ellenálló képessége, így könnyebben kap el egy következő betegséget is.

Mit tegyünk ellene?

A betegség helyes kezelése már a megelőzéssel, a sokat emlegetett prevencióval indul. Szoptatás során egyrészt kialakulnak az optimális anatómiai viszonyok az orrgaratban, másrészt védekezőanyagok is jutnak a csecsemő szervezetébe. Legalább ilyen fontos nagyobb gyermekeknél a megfelelő táplálkozás, és hogy kellő időt töltsön a friss levegőn. Fontos, hogy már az első tüneteket is komolyan vegyük, hogy ne legyen esélye a betegségnek szövődménybe  fordulni.

Általánosságban elmondható, hogy 38 Celsius-fok alatt a lázat nem szükséges csillapítani, illetve ha az orvos antibiotikumot írt fel, azt mindig az elrendelt mennyiségben és ideig kell szedni. Az orrszívó porszívó, és sűrűbb váladék esetén a hurutoldó gyógyszerek is nagyon sokat tudnak segíteni, hogy a gyermek könnyebben, és komolyabb szövődmények nélkül vészelje át a náthát.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!