Modern városok - Katolikus gimnáziummá alakítják Tatabányán a volt bányakórházat

Belföld, 2018.03.09

Tatabányán az 1900-ban épült bányakórházból katolikus gimnáziumot alakítanak ki, a 3,5 milliárd forintos beruházást a Székesfehérvári Egyházmegye végzi el - mondta el a polgármester pénteki sajtótájékoztatóján.

Schmidt Csaba (Fidesz-KDNP) a romos épület bejárása után ismertette, az egyházmegye a Modern városok program keretében kapott támogatást a beruházásra, melynek eredményeképpen az épületben 2019 szeptemberétől két osztállyal indul meg a képzés.

A polgármester hozzátette, a gimnázium a városban már működő, katolikus nevelést nyújtó Szent Margit Általános Iskola oktatási kínálatát egészíti ki, ahol jelenleg 254 diák tanul.

Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke elmondta, a létesítményt a kormány 2016 őszén adta a Magyar Katolikus Egyház tulajdonába. A leendő gimnázium a 2019-es tanévben egy ötödik és egy kilencedik osztályt fogadhat, majd felmenő rendszerben, nyolc év alatt éri el teljes létszámát.

A bányakórházat a Magyar Állami Kőszénbánya Részvénytársulat építette 1900-ban, a megyeszékhely egyik legrégibb középülete. Az ingatlan harminc évig üresen állt, korábbi tulajdonosként a megyei önkormányzat többször próbálta értékesíteni, közben az épület teljesen leromlott, életveszélyes állapotúvá vált.

A gimnáziummá alakítás terveiben közreműködött Tatabánya főépítésze, Damokos László. Korában az MTI-nek elmondta, az épületben egy 4 szaktanteremmel kiegészített 12 osztályos gimnázium helyezhető el a kórház alagsorának, két szintjének és tetőterének hasznosításával.

A kórház a száz évvel ezelőtti bányásztelepülés központjában, a mai Óvárosban épült. Közelében található a Jászai Mari Színház, Népház, a Tiszti Kaszinó, a Szent István templom és a település első községházája.

A város vezetése elkötelezett az Óváros régi arculatának helyreállításában, megújult a színház, a volt községháza, a környék közparkjai és korhű állapotába állítják vissza a kaszinót, szintén kormánytámogatással.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!