Modern városok program - Polgármester: jóváhagyta a kormány Békéscsaba energetikai fejlesztéseinek támogatását

Belföld, 2017.11.09

A kormány támogatja Békéscsaba komplex energetikai programjának megvalósítását bruttó 15 milliárd forinttal - közölte csütörtökön sajtótájékoztatón Szarvas Péter (független) polgármester.

A városvezető elmondta, a fejlesztésre a Modern városok program keretében kerül sor, valamennyi hazai költségvetési forrásból valósul meg, önkormányzati forrást nem kell hozzátenni. A tervezett beruházások a város üzemeltetési, működtetési költségeit és az energiafelhasználást csökkentik innovatív, modern technológiákkal - jelentette ki.

A 8,6 milliárd forintból Békéscsaba három pontján összesen 4,2 megawatt összteljesítményű napelempark és 6 megawattnyi tárolókapacitás épül ki. Hatmilliárdot a kormány biztosít, 2,6 milliárdot a Magyar Villamos Művek Zrt. tesz a projektbe - részletezte Nagy Ferenc (független) alpolgármester és Borbola István, a polgármesteri kabinet tagja.

A napenergiával az új, ugyancsak a program részeként tervezett multifunkcionális sportcentrum, az új versenyuszoda és a röplabda akadémia világítását látnák el, emellett épülne egy elektromos buszgarázs is, ahol szintén a napenergiával megtermelt árammal töltenék fel a buszokat. Nyolc elektromos autóbusz beszerzésére, az új buszgarázs megépítésére, valamint az utastájékoztatási rendszer fejlesztésére 4,1 milliárd forintot fordíthat a békési megyeszékhely.

A jelenlegi sportcsarnok területén - ahol az új, multifunkcionális sportközpont is felépül majd - új termálvizet termelő kutat fúrnak, így geotermikus energiával fűtik majd a városi sportcentrumokat. A rendszert összekötik az Árpád fürdőben meglévő geotermikus állomással, és az egyéb önkormányzati intézményeket is rá lehet majd kötni a rendszerre - mondták.

A geotermikus hőenergia előállítására 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre.

Korszerűsítik a közvilágítást is, 1,8 milliárd forintból mintegy hétezer lámpatestben cserélik le az izzókat led-re, valamint hoznak létre térfigyelő kamerákkal és mozgásérzékelőkkel ellátott úgynevezett okos rendszert.

Nagy Ferenc az MTI kérdésére válaszolva elmondta, Békéscsaba 3 milliárd forintnyi uniós forrásból is fejleszti, energetikailag korszerűsíti az intézményeit, egyebek mellett az óvodákat, a színházat, a könyvtárat.

Szarvas Péter elmondta, Békéscsaba a megyei jogú városok között élen jár a Modern városok program projektjeinek kidolgozásában, reményei szerint a következő hónapokban megszületik a fejlesztéseket jóváhagyó támogatói okirat, akkor az adott évre előirányzott forrást is átutalja a kormány az önkormányzatnak. Előzetes megvalósíthatósági tanulmányok már készültek, ezután kezdik a kiviteli- és engedélyes tervek elkészítését. Valamennyi beruházásnak 2019 végére el kell készülnie - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!