Molnárfecskék díszítik az egyik szegedi hőközpontot

Belföld, 2020.05.20

Molnárfecskék repülnek majd az egyik szegedi hőközpont falain, ugyanis néhány hét alatt teljesen átalakul a Szeged-felsővárosi távfűtő hőközpont épületének külseje.

Molnárfecske-hőközpont Az úgynevezett mural paint technikával lefestik az ipari létesítmény falait, és barátságosabbá teszik az ipari létesítményt és környékét.

Marton Ákos és Vinkó Leó az SZTE tanárképző karán szereztek rajz szakos tanári diplomát. A Mondoló Club közvetítésével kerültek kapcsolatba a Szegedi Távfűtő Kft-vel, amely felkérte őket arra, hogy street art stílusban varázsoljanak új külsőt az egyik hőközpontjukra. Olyan kültéri dekorációt kértek tőlük, melyekhez hasonlókat már több szegedi létesítményen készítettek, többek között ilyen ékesíti a Nyugi nevű szórakozóhely egyik falát is.

Nagyon nagy felületről van szó, ezért egy úgynevezett ollós daru segítségével dolgoznak körülbelül napi 8-10 órát. A minták alapjait csak úgy tudják felrajzolni a létesítmény oldalára, ha éjjel rávetítik az oldalára, és az emelő segítségével felskiccelik a hatalmas oldalfalakra. Az egyik ilyen éjszakai műszakot május 18-án éjjelre iktatták be, és hajnalig rajzolták az alapokat.

A Molnár utca és Fecske utca közelsége okán adta magát az ötlet, hogy molnárfecskéket pingáljanak a hőközpont oldalára. Ez nem csak a névadó utcák közelsége miatt fontos, hanem, mert ez a faj sajnos veszélyeztetett. A molnárfecskékre nagy veszélyt jelent ugyanis a fészkelésre való helyek megfogyatkozása, a rovarok számának csökkenése, a hirtelen hidegek beállta, és a vérszívó paraziták jelenléte a fészekben. A paraziták sok fiókát ölnek meg.

Az egyik részlet már kész, és ebből jól látszik, hogy teljesen megváltoztatja az épület környezetre gyakorolt hatását egy olyan alkotás, melyen ilyen kecses madarakat láthatunk. Ezzel még nem lesz teljes a kép, mert állítólag stilizált fecskefészkek is helyet kapnak a falakon. A két fiatalember és segítőik körülbelül 150 liter festéket használnak majd el, mire elkészül a különleges alkotás.

Mivel vannak olyan részek, melyeket csövek, kémények takarnak, nem kerül festék az épület minden részére, de mégis egységes alkotás benyomását kelti majd a végeredmény. A Szegedi Távfűtő Kft. minden segítséget megad nekik, így jól haladnak a munkával. Úgy számolnak, hogy május 27-én már teljes egészében látható lesz az a mű, amely a hőközpont oldalain elevenedik majd meg.
(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!