Időjárás
meteoblue
TV műsor

MSZP: nőtt a nyugdíjas szegénység Magyarországon

Belföld, 2021.11.30

A nyugdíjak bérektől történő drasztikus leszakadásáról és az időskorúak társadalmában tapasztalható növekvő szegénységről beszélt az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kedden.

Korózs Lajos MSZP Facebook-oldalán közvetített online sajtótájékoztatón úgy értékelt, a kormány csak veregeti a maga vállát és nem hajlandó tudomást venni az idősek tárdadalmát, a nyugdíjrendszert feszítő problémákról.

Szerinte az elmúlt években a nyugdíjak drasztikusan leszakadtak a bérektől, az inflációkövető nyugdíjemelés pedig tragédia.

Beszélt a nyugdíjak erőteljes polarizálódásáról és arról is, hogy megmerevedett a rendszer, mivel csak a korhatár elérésekor lehet nyugdíjba menni. Mindezek következtében nőtt az időskorúak társadalmában a szegénység - összegzett.

Szólt arról, hogy 2010-ben közel 26 ezer nyugdíjas tartozott a társadalom legszegényebb tizedébe, 2019 végére ez a szám 270 ezer főre emelkedett.

Az ellenzéki politikus úgy látta, az embereken spórol a kormány, hiszen például presztízsberuházásokra bőven volt pénz az elmúlt években.

Míg 2010-ben a GDP 11,2 százalékát, 2019-ben 8,3 százalékát fordították idősellátásra - ismertette.

Korózs Lajos kijelentette: az MSZP politikája a megbecsülésre, a tiszteletre, a biztos megélhetésre épül, és nem fogja hagyni, hogy leszakadjanak a nyugdíjak a bérektől, a gazdasági növekedés eredményéből a nyugdíjasok is fognak részesülni, ha jövőre az ellenzék alakíthat kormányt.

Terveik között említette például a rugalmas nyugdíjba vonulás lehetőségét, nyugdíjkorrekciós program indítását az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához. Jelezte, a nők változatlanul nyugdíjba mehetnek negyven év után.

Szólt arról is, hogy a minimálbér szintjére emelik az ápolási díj alapösszegét és munkaviszonyként ismerik el azt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!