NATO-csúcs - Liberálisok: sajnálatos, hogy Trump nem állt ki az ötödik cikkely mellett

Belföld, 2017.05.26

A Magyar Liberális Párt sajnálatosnak tartja, hogy a NATO-országok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján Donald Trump amerikai elnök nem állt ki a szervezet szerződésének 5. cikkelye mellett, ami automatikusan támogatást biztosít a megtámadott tagállamoknak.

Az ellenzéki párt külügyi szakpolitikusa, Szent-Iványi István pénteki sajtótájékoztatóján érthetőnek nevezte, hogy az amerikai elnök arra szólított fel minden NATO-országot, fordítsa védelmi kiadásokra a bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát. Ezt jelen pillanatban csak öt tagállam teljesíti a 28-ból - jegyezte meg, hozzátéve, Magyarország a csatlakozása óta soha nem teljesítette a két százalékos feltételt, de ilyen alacsony sem volt a hozzájárulása mint az utóbbi években.

Üdvözölte, hogy a magyar kormány vállalta, legkésőbb 2024-ig az elvárt szintre növelik a katonai kiadásokat.

Magyarország egy erős és egységes NATO-ban érdekelt, veszélyes, sok kihívást rejtő világban élünk, Oroszország és Kína pedig nyíltan megkérdőjelezi a jelenlegi világrendet - fogalmazott Szent-Iványi István, aki üdvözölte Montenegró csatlakozását.

A Liberális párt nem ért egyet a korábban bejelentett honvédségi helikopter-felújítási programmal, új, NATO-kompatibilis gépek vásárlását támogatja - mondta a szakpolitikus.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!