Navracsics Tibor: két és félmilliárd forintból újultak meg közigazgatási épületek Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében

Belföld, 2024.04.04

Csaknem két és félmilliárd forintból újult meg több mint harminc közigazgatási épület Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Nyíregyházán.

Navracsics Tibor a vármegyei kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya felújított épületének átadóján arról beszélt, aki a közigazgatásban dolgozik, arra szerződött, hogy a közérdeket és a közjót szolgálja, adott esetben pedig a saját érdekét, karrierjét és életpályáját is alárendelje a köz szolgálatának.

A közigazgatás az állampolgárok szolgálatát jelenti, ennek csak akkor van célja és értelme, ha könnyebbé teszi az életüket, segítséget nyújt a hozzá fordulóknak és a rászorultaknak - hangoztatta a tárcavezető. Navracsics Tibor hangsúlyozta, ügyfélként és a közigazgatásban dolgozóként is rendkívül fontos a tárgyi környezet minősége, ugyanis egy államról a legtöbbet az mondja el, mennyire ügyel az épületeire és a megjelenésére.

Az állam igyekszik megteremteni és a lehető legjobb tárgyi és anyagi feltételeket biztosítani a "szolgálatára szegődött" dolgozóinak, számukra ezzel kifejezni a demokrácia és a polgárok összességének megbecsülését - fogalmazott a miniszter.

Navracsics Tibor elmondta, az ehhez hasonló beruházások egy másik közösségnek, a városnak vagy az adott településnek a gyarapodását egyaránt jelentik.

A felújított épületek kulturáltságukkal üzenetet hordoznak - mutatott rá. Kiemelte, ha az állam odafigyel az épületeire, az talán az emberek hétköznapi életében is lehet egyfajta útmutató és példa arra, ők milyen életet éljenek, ezért egy állami beruházásnak civilizációs küldetése is van.

A tárcavezető szerint ezekkel a fejlesztésekkel Magyarország lépésről lépésre közelebb kerül ahhoz a célhoz, hogy rövid időn belül az Európai Unió öt legélhetőbb tagállama közé tartozzon.

Román István vármegyei főispán arról beszélt, az elmúlt években a kormányhivatal épületeinek harminc százalékát újították fel különböző energetikai pályázatok segítségével.

A harminchat középületben elvégzett beruházások során falfelületek, tetőszerkezetek kaptak hőszigetelést, nyílászárókat cseréltek ki, kondenzációs kazánokat és hőszivattyúkat telepítettek - sorolta, hozzátéve, a kormányhivatal energiafogyasztását ezek a rekonstrukciók éves szinten 4,6 millió kWh-val csökkentették, emellett az új rendszerek 6 500 gigajoule, megújuló forrásból előállított energiamennyiséget termeltek.

Az önkormányzat képviseletében Jászai Menyhért alpolgármester elmondta, Nyíregyházán 103 épület energetikai felújítását végezték el az elmúlt években, óvodákban, bölcsődékben, iskolákban és közintézményekben sikerült mérsékelni az energiafogyasztást és kedvezőbbé tenni az energiafelhasználást.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!