Navracsics: a Pannon Egyetem a térség gazdasági növekedésének motorja lehet

Belföld, 2017.04.28

Az egyetemek nem csupán oktatási intézmények, a gazdasági fejlődés előmozdítói is lehetnek - jelentette ki az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa a Pannon Egyetemen tartott pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Navracsics Tibor kifejtette: jelenleg tart az európai felsőoktatási stratégia felülvizsgálata, melynek fontos eleme az egyetemekkel és oktatással foglalkozó szervezettekkel való kapcsolatfelvétel, ennek egyik állomása a Pannon Egyetem.

Hozzátette: a konzultációsorozat egyik következtetése, hogy az egyetemek nem csupán oktatási intézmények, hanem fontos motorjai lehetnek egy település vagy régió gazdasági növekedésének.

Navracsics Tibor elmondta, hogy Veszprém megyében a kutatás-fejlesztési ráfordítás a Pannon Egyetem szerepvállalásának köszönhetően eléri a megyei össztermék 2 százalékát, amely az országos átlagnak csaknem kétszerese.

Az uniós biztos kifejtette: Nagy-Britanniában 2007-ben 2,3 százalék volt a felsőoktatás által generált bevételek aránya a bruttó hazai terméken (GDP) belül, 2012-re ez a szám 2,7 százalékra nőtt. Más országokban pontos számítások nem állnak rendelkezésre, de az mindenhol nyilvánvaló, hogy egyetemek, az itt dolgozó és tanuló emberek képzettsége, kereseti viszonyai, az általuk igénybe vett szolgáltatások révén jelentős mértékben hozzájárulnak egy ország nemzeti össztermékéhez - tette hozzá.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora hangsúlyozta, hogy a kutatás-fejlesztési tevékenység volumenét tekintve Debrecen és Szeged egyetemei után a Pannon Egyetem a harmadik a rangsorban. Az egyetem gazdasági szereplőkkel való kapcsolata több évtizedes múltra tekint vissza, a vállalatok között országos és nemzetközi cégek is szerepelnek - emelte ki.

Gelencsér András elmondta, hogy száznál több partnervállalattal kötöttek szerződést, amelyekkel duális képzéseket szerveznek. Az egyetem intézményfejlesztési terve a kapcsolatok további erősítését célozza - fűzte hozzá.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte: a Pannon Egyetem és a város egymásra vannak utalva, nem létezhet sikeres város sikeres egyetem nélkül. Elmondta, hogy az egyetemmel közösen dolgoznak egyebek mellett az Európa Kulturális Fővárosa, valamint a Modern városok program égisze alatt megvalósuló tudáspark megvalósításán is.

Ovádi Péter, a Fidesz veszprémi frakcióvezetője azt mondta: azon fog dolgozni, hogy az egyetem és a térség vállalatainak kapcsolata még eredményesebb legyen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!