Nem jó üzlet Szegeden parkolóházat üzemeltetni?

Belföld, 2022.02.03

Bár egyre nagyobb szükség lenne új parkolóhelyekre Szegeden, egyelőre úgy néz ki, hogy a mélygarázsok üzemeltetési költségei nagyobbak, mint a várható haszon. Jelenleg két fizető parkolóház van a városban, az egyik bezárt, a másik még fél házzal se tud működni.

Parkolóház
Nem volt sikertörténet az Arany János és a Dózsa utcák sarkán épült parkolóház működése, pedig a 2003-ban magántőkéből és önkormányzati hozzájárulásból elkészült épületet az akkori legfejlettebb technológiával szerelték fel. Akkor úgy tűnt, hogy rövidesen felújítják a parkolóház tőszomszédságában lévő Kass Szállót (másik nevén Régi Hungária), így a befektetők joggal gondolhatták, hogy hatalmas forgalmat tudnak bonyolítani. A patinás szálloda helyreállítása csak részben valósult meg, jelenleg egy vendéglátóhely működik az épületben, így szállóvendégekre nem számíthattak a parkolóház tulajdonosai.

Az igazi problémák viszont 15 év elteltével jelentkeztek, ugyanis a félautomata liftes parkolórendszer elhasználódott, a felújításhoz viszont legalább 35 millió forintra lett volna szükség. Mivel a parkoló kihasználtsága a 25 százalékot se érte el, 2018 júliusában megszűnt a szolgáltatás. Az épület jelenleg a Szegedi Közlekedési Kft. 800 millió forintos banki hitelkeretéhez biztosít fedezetet, így némi haszna mégis van az önkormányzatnak abból, hogy beszállt a beruházásba.

Az önkormányzat egyébként ösztönzi a befektetőket és vállalkozásokat arra, hogy mélygarázsokat építsenek. Ennek ellenére ráfizetéses az a parkolóház is, amely 2011-ben kezdte meg működését a Honvéd tér és a Tisza Lajos körút sarkán. A Tisza Parkolóház is sok gonddal küszködik, és a kihasználtság itt sem éri el a 20 százalékot. Ennek ellenére nemrégiben elkezdték egy jóval kisebb méretű belvárosi mélygarázs kialakítását az Oroszlán utcában. Ez Varga Mihály, a KÉSZ Zrt. alapítójának beruházása, ahol javában zajlanak a munkálatok.

Lesznek mélygarázsok a szintén épülő Cédrus Ligetnél is, igaz itt a lakópark miatti megnövekedett személyforgalom miatt ez elengedhetetlen feltétel volt. Jelenleg a legnépszerűbb ingyenes földalatti parkolóhely a szegedi belváros környékén az Árkád Bevásárlóközpont alatti mélygarázs, de ennek befogadó kapacitása is véges. Épp ezért volt fontos döntés a Fontos Mérnöki Stúdiótól, hogy az általuk tervezett Széchenyi téri felújítás részeként mélygarázst álmodtak meg a város legfontosabb csomópontja alá. Hogy lesz-e mélygarázs a Széchenyi tér alatt, még nem tudni, hiszen hiába készült el a terület rekonstrukciós terve, a beruházás egyelőre várat magára.
(Webrádió)

Címkék

Parkolóház Szeged
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!