Németh Zsolt: széles körűvé vált az egymás iránti kölcsönös tisztelet Finnország és Magyarország között

Belföld, 2024.03.11

Széles körűvé vált az egymás iránti kölcsönös tisztelet a finn meghatározó politikai szereplők és magyarországi partnereik között - jelentette ki az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután hétfőn megbeszélést folytatott Budapesten Kimmo Kiljunen finn parlamenti külügyi bizottsági elnökkel.

Németh Zsolt az MTI-nek telefonon nyilatkozva örvendetesnek nevezte a kétoldalú kapcsolatok javulását, és reményeit fejezte ki, hogy ebbe a folyamatba csatlakozik a parlamenti diplomácia is. A találkozón ugyanis megállapodtak a két külügyi bizottság közti rendszeres egyeztetésről is, és a finn fél viszontlátogatásra hívta meg a magyar külügyi bizottság elnökét, illetve delegációját.

Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke közölte: a hétfői találkozón kiemelt napirend volt a finn NATO-csatlakozás, amelyet különösen nagy történelmi változásként értékeltek a finn politikában, mivel hosszú évtizedeken keresztül a finn semlegesség széles körű támogatást élvezett az országban.

Ez a támogatás szinte egyik pillanatra változott meg 2022 februárjában, az Ukrajnával szembeni orosz katonai agressziót követően - hangsúlyozta Németh Zsolt, jelezve: a megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a finn NATO-csatlakozás erősíti Finnország és a NATO biztonságát is

Németh Zsolt arról is beszélt: érintették az orosz-ukrán háború aktuális helyzetét, és elhangzott, hogy Finnország rendkívül érzékeny továbbra is az orosz agresszióra. A háború "megközelítésében" érzékelhető a különbség a két ország között, a finnek nagy hangsúlyt helyeznek a katonai támogatás fenntartására - jegyezte meg.

Németh Zsolt ismertette a magyar álláspontot, hogy a magyarok megítélése szerint nincs katonai megoldása a konfliktusnak, és minél előbb tűzszünetre, a konfliktus rendezésének diplomáciai stádiumba lépésére van szükség. Hozzátette: tájékoztatta továbbá a finn felet Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump, az Egyesült Államok volt elnöke találkozójáról is.

Szólt arról is, hogy a felek az Európa-politikát illetően számos kérdésben egyetértettek, és különösen közeliek az álláspontok a migráció kérdésében. A jelenlegi finn kormánykoalíció nagy hangsúlyt fektet a külső határok védelmére. Emellett elutasítja az illegális migrációt, amelyet a hosszú orosz-finn határszakaszon rendszeresen tapasztalnak, továbbá az illegális migráció nyomásgyakorlásként való felhasználását - fogalmazott Németh Zsolt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!