Neves kardiológusról nevezték el a Bajcsy-Zsilinszky Kórház új szakrendelőjét

Belföld, 2022.11.09

Az egyik legnagyobb hatású magyar kardiológusról, Kerkovits Gyuláról nevezték el az Egészséges Budapest Program keretében felépült kőbányai szakrendelőt, amelynek bejáratánál domborművet avattak az egykori főorvos tiszteletére - közölte a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet szerdán az MTI-vel.

A több mint 8 milliárd forintból felépült új kőbányai szakrendelő, amely márciusban kezdte el működését, kedden kapott hivatalosan is nevet - áll a közleményben.

Kerkovits Gyula főorvos a magyar kardiológus közösség egyik kiemelkedő képviselője volt, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban eltöltött 40 éves tevékenysége alatt a hazai kardiológia egyik legmodernebb ellátóhelyévé emelte az intézmény kardiológiai osztályát - emelték ki.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet működtetésébe négy szakrendelő tartozik: a X. kerületi és a XVII. kerületi, valamint a monori és a gyömrői. Ez a kórházi ambulanciákkal együtt 2019-ben 1,1 millió járóbeteg ellátását jelentette, ennek jelentős részét az új szakrendelő veszi át.

Rámutattak arra, hogy a korábbi X. kerületi, Kőbányai úti szakrendelő - közismert nevén egészségház - több mint 70 éve épült, felújítása nem volt lehetséges, állandó karbantartása költséges volt.

A Maglódi út és a Lavotta utca sarkán lévő új intézmény 2022 márciusában kezdte meg működését 150 szakemberrel: több mint 50 orvossal és több mint 70 szakdolgozóval. A négyszintes, 5500 négyzetméteres épület 86 rendelője egyidejűleg akár 300 járóbeteg ellátására is alkalmas.

Az első hónapok tapasztalatai szerint az új épület korszerű, integrált járóbeteg-ellátást tesz lehetővé - írták, hozzátéve, hogy a járóbeteg-ambulanciák kórházból történő kiköltözése tehermentesíti a fekvőbeteg-ellátást is.

A fejlesztés révén a betegek könnyebben hozzáférnek a speciális diagnosztikai vizsgálatokhoz. Az új szakrendelő a korábbinál gazdaságosabban működtethető, és gyorsabb, hatékonyabb információáramlást biztosít.

A szakrendelő bejáratánál felavatott, Kerkovits Gyuláról készített dombormű Törley Mária szobrászművész alkotása.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!