NGM-helyettes államtitkár: tovább kell emelni a szakképzés színvonalát

Belföld, 2018.01.10

A szakképzés fejlesztésében kiemelt figyelmet kell fordítani a gyorsan változó gazdasági környezetre, a munkaerőpiac elvárásaira - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Keszthelyen.

Pölöskei Gáborné az Asbóth Sándor szakgimnázium és szakközépiskolában kialakított, a villamosipari és elektortechnikai tanulmányokat folytató diákokat szolgáló új tantermek avatásán beszélt arról, hogy a Magyarországon első ilyen tanteremegyüttes éppen az aktuális munkaerőpiaci igényeket tudja kiszolgálni. Hozzátette: a feladat a szakképzés "presztizsének, színvonalának további emelése, magasan képzett szakemberek biztosítása a versenyképes gazdaság érdekében".

Pölöskei Gáborné kifejtette: a szakképzést legjobban a gazdaság szereplőivel együtt lehet művelni, ennek pedig kiváló példája a keszthelyi fejlesztés, amelyet a Legrand Zrt.-vel együttműködésben valósított meg a szakképző iskola. Az országosan egyedülálló, három teremből álló rendszer a tantervi követelményeken is túlmutató alkalmazásokat próbálja modellezni, és abban is az első, hogy itt már lehetővé válik a felkészülés a nemzetközi Euroskills és Worldskills tanulmányi versenyekre - jelezte a helyettes államtitkár.

Csótár András, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrumhoz tartozó, több mint 900 diákot oktató keszthelyi oktatási intézmény igazgatója arról beszélt, hogy a közel 50 millió forintos beruházás csaknem felét biztosította a Legrand Zrt. Olyan mérőtermet, erősáramú és háztartási hálózatokat szimuláló rendszereket alakítottak ki, amelyek az intelligens, számítógépes vagy akár mobiltelefonos vezérlésre alkalmasak, így tanulóik világszínvonalú berendezéseken gyakorolhatnak.

Manninger Jenő, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett azt emelte ki, hogy a városban és körzetében élő mintegy 40 ezer ember számára ugyanolyan kiváló oktatási feltételeket tudnak biztosítani, mint egy-egy megyei jogú városban. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az oktatásba befektetni csak közép és hosszú távú érdekekből érdemes, ezért is szerencsés, hogy vannak olyan cégek, amelyek ezt felismerik, és képesek hosszabb távon gondolkodni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!