NGM: a kelet- és közép-európai térségben Magyarország Hongkong legjelentősebb kereskedelmi partnere

Belföld, 2016.04.05

A kelet- és közép-európai térségben Magyarország Hongkong legjelentősebb kereskedelmi partnere - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium kedden az MTI-vel, miután Varga Mihály tárcavezető találkozott a hongkongi parlament elnökével.

A közlemény szerint Varga Mihály Jasper Csang Juk-szinggel, a Hongkong Különleges Közigazgatási Terület Törvényhozási Tanácsának elnökével folytatott megbeszélést, ami során elhangzott, hogy egyre több magyar vállalat érdeklődik a hongkongi üzleti lehetőségek iránt.

Hozzátették, hogy a magyar kormány bízik benne, a kedvező magyarországi makrogazdasági környezet - az Európai Unión belül magasnak számító GDP-növekedés, az alacsony infláció, a megbízható és kiegyensúlyozott kormányzás - hasonló érdeklődést vált ki a hongkongi cégekből is.

Varga Mihály kijelentette azt is, a magyar vállalatok szívesen vállalnának szerepet a hongkongi kormányzati programokban, infrastrukturális projektekben a vízgazdálkodás, a szennyvíztisztítás, a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem területén.

A miniszter a közlemény szerint arról is beszélt, hogy a magyar és a kínai kormány elkötelezett egy hagyományos kínaiorvoslás-központ és ehhez kapcsolódó kutatás-fejlesztés-innovációs bázis létrehozásában Budapesten. Magyarország régiós szerepét erősítheti, hogy 16 kelet-közép-európai ország és Kína egészségügyi minisztereinek csúcstalálkozóját Magyarországon tartják 2017-ben.

A Jasper Csang Juk-szinggel folytatott megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy a kétoldalú kapcsolatok átfogó fejlődését, valamint az "Egy övezet, egy út" kezdeményezés megvalósulását nagyban elősegítené, ha Budapestet és Hongkongot közvetlen légi járat kötné össze.

A Cathay Pacific légitársaság 2017-es új desztinációi között szerepelhet a magyar főváros - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!