NVB: a Szülőföldünk Tápiószele lapnak közölnie kell a főkapitányi leveleket

Belföld, 2015.08.07

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) pénteken úgy döntött, a Szülőföldünk Tápiószele című lapnak közölnie kell olvasóival, hogy a megyei rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint nem folyik Kovács Ferenc polgármesterjelölt ellen büntetőeljárás.

Kovács Ferencről, a vasárnapi tápiószelei polgármester-választás egyik jelöltjéről a Szülőföldünk Tápiószele című közéleti havilap júliusi, választási különszámában azt írták, rendőrségi eljárás folyik ellene. Ennek bizonyítására leközöltek egy főkapitányi határozatot, amely szerint a büntetőeljárást - egy kizárási indítvány miatt - a továbbiakban a monori rendőrkapitányság folytatja le.

Kovács Ferenc - aki a Tápiószeléért Társaskör jelöltje - a helyi választási bizottsághoz fordult, azt állítva, hogy a lap valótlanságot közölt róla, ezzel sérült a választás tisztaságának alapelve, az esélyegyenlőség elve és a jóhiszemű joggyakorlás választási alapelve. Kifogásához csatolta a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság (PMRFK) vezetőjének július 30-ai levelét, amely szerint nem folyik ellene büntetőeljárás.

A kifogást a helyi bizottság a Pest megyei területi választási bizottsághoz továbbította, amely augusztus 3-án elutasította, arra hivatkozva, hogy a főkapitányi levél csak azt bizonyítja, a PMRFK nem folytat eljárást, "ami nem zárja ki, hogy más kapitányságon ne folyna eljárás".

Kovács Ferenc ezt követően fellebbezett a Nemzeti Választási Bizottsághoz, és csatolta Mihály Istvánnak, a PMRFK vezetőjének újabb levelét, amelyben a megyei rendőrfőkapitány arról tájékoztatja, korábbi levele azt jelenti, hogy a PMRFK egyetlen szervénél, osztályánál, rendőrkapitányságán sem folyik ellene eljárás.

Az NVB pénteki ülésén helybenhagyta a területi választási bizottság (tvb) határozatát, és elutasította a fellebbezést.

A döntés előtt Patyi András, a testület elnöke azt mondta, az NVB-nek azt kell mérlegelnie, hogy a lap megjelenésekor volt-e más okirat a rendőrségi határozaton kívül, és mivel a főkapitányi levelek a lap megjelenése után keletkeztek, a lap helyesen járt el.

A vitában Litresits András, az MSZP delegáltja a tvb határozatának megváltoztatása mellett érvelt, arra hivatkozva, hogy a főkapitányi levél ismeretében már az a testület is tudta, hogy nem folyik eljárás a jelölt ellen. Azt mondta, a jogsértés folyamatosan fennáll, az NVB-nek pedig ebben az esetben helyt kell adnia a fellebbezésnek és meg kell állapítania a jogsértést.

A bizottság tagjainak többsége végül elutasította a fellebbezést, arra hivatkozva, hogy a testület a döntésében a lap megjelenéskori időpontjában ismert tényekhez igazodott. Patyi András javaslatára azonban az NVB az indoklásban felhívta a felelős szerkesztő figyelmét arra, hogy az időközben napvilágot látott információk alapján az felel meg a választási és sajtóetikai szabályoknak, ha a Szülőföldünk Tápiószele tájékoztatja a főkapitányi levelekben lévő új információkról az olvasóit.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!