NVI: 70 csapat jutott tovább a Túl az első X-en! középiskolai vetélkedő második fordulójába

Választás 2018, 2015.12.18

Befejeződött a Túl az első X-en - Tehetsz a jövődért, válassz! elnevezésű középiskolai vetélkedő első fordulója, a fődíjakért 70 csapat, 280 diák küzdhet tovább - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) pénteken az MTI-vel.

Az NVI, az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája és a Civitas Egyesület által szeptember 30-án útjára indított nagyszabású középiskolai vetélkedő célja az, hogy a fiatalok megismerjék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, valamint a választások jelentőségét, és így, jövőbeni elsőválasztóként, tudatos magyar és európai polgárrá váljanak.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke korábban azt mondta: régóta probléma, hogy a fiatalok nem elég aktívak a választásokon, ezért szeretnék őket időről időre valamilyen formában ösztönözni a részvételre.

A versenyre 14-18 éves diákok nevezhettek, négytagú csapatokat alkotva. Több mint 200 csapat, vagyis csaknem 900 diák küldte el jelentkezési lapját a határidő lejártáig, november 3-áig.

Az első, december 7-i iskolai forduló során a diákoknak a demokratikus intézményekre vonatkozó lexikális tudásukról kellett számot adniuk.

Az NVI tájékoztatása szerint a legtöbb továbbjutó csapat a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumból (Miskolc), a Kossuth Lajos Gimnázium, Szakképző Iskola, Általános Iskola és Kollégiumból (Tiszafüred) és a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolájából (Keszthely) nevezett a versenyre, ezek az iskolák 3-3 csapattal vehetnek részt a regionális döntőkben.

Az első fordulóban a legjobb eredményt a Leövey Klára Gimnázium (Budapest) Osztrakiszmosz nevű csapata érte el, ők 181 pontot szereztek a 185-ből.

A helyi selejtezők eredményeként tehát összesen 70 csapat vehet részt a regionális elődöntőkben, amelyeket 2016 márciusában tartanak - közölte az NVI. Az országos döntő 2016 áprilisában lesz, a fődíj egy strasbourgi utazás, amelyen a győztes intézmény 24 diákja vehet részt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!