Nyitrai Zsolt: a veszélyek korát éljük, amikor felértékelődik a polgárőrök szerepe

Belföld, 2024.05.07

Világjárvány, háború, illegális migráció és terror; a veszélyek korát éljük, amikor felértékelődik a polgárőrök szerepe - jelentette ki a miniszterelnök főtanácsadója kedden sajtótájékoztatón Budapesten.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta, ha végigtekint a kormány és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) 2010 óta tartó együttműködésén, "a polgárőrökre mindig lehetett számítani". Ha árvíz volt, pakolták a homokzsákokat, részt vettek a határvédelemben és közreműködtek közel 15 ezer elfogásban - mondta.

A főtanácsadó közlése szerint a szervezettel Magyarország kormánya együttműködési megállapodást kötött. Döntéseikkel, szabályozással, költségvetési forrással, modern eszközökkel támogatják a polgárőrök munkáját - tette hozzá.

A kormány és az OPSZ legfontosabb közös eredményei között említette, hogy 2011-ben döntés született arról, hogy a szervezet köztestületként működik, így állami feladatok ellátására is felkérhetők. Igy kiszámítható költségvetésük lett, technikai modernizációt hajthattak végre annak érdekében, hogy a munkájuk sikeres és eredményes lehessen.

"A polgárőrök közel 70 ezres közössége számíthat Magyarország kormánynak támogatására" - mondta Nyitrai Zsolt, aki bejelentette, hogy kormányzati együttműködéssel elkészült a polgárőrök eredményit összefoglaló tájékoztató, amely a "Béke és biztonság" címet viseli.

A kiadvány előszavából a főtanácsadó idézte Orbán Viktor miniszterelnök szavait: "Büszkék vagyunk arra, hogy hazánk mára Európa egyik legbiztonságosabb országa, ami katonáink és rendőreink mellett nagyban köszönhető polgárőreinknek is".

Rétvári Bence a kiadványból kiemelte a határvédelemmel kapcsolatos tájékoztatást, mivel évek óta a polgárőrök is részt vesznek déli határaink megvédésében. A Belügyminisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy sikerült "több mint egymillió ember illegális határátlépését megakadályozni, amiből 45 ezer határátlépési kísérletnek vették elejét a rendőrök és határvadászok a polgárőrökkel közösen".

Az államtitkár kitért arra is, hogy a migrációs paktum végrehajtási terve, amin "Brüsszel" éppen dolgozik, ezzel a törekvéssel éppen ellentétes irányba megy; nem a határok megvédéséről szól, hanem arról, hogy minden ország határán a migrációt szervező egységeket kell felállítani.

Elvárják Magyarországtól, hogy a határon lefolytatott eljárások 28,3 százalékát mi végezzük el, ami azt jelentené, hogy egy "óriási migráns tábor lenne a déli határ, egy migráns gettó", ahol migránsok tízezrei várnának a kérelmeik elbírálására. De, tudjuk - tette hozzá az államtitkár -, hogy nem várnák meg a döntéseket, hanem elindulnának az ország belseje felé.

Ugyanakkor "Brüsszel" a felzárkózási pénzek egy részét migrációs célokra költené, az illegális bevándorlás szervezésének költségeit akarja megfizettetni a magyar emberekkel -tette hozzá "Brüsszel azt akarja, hogy a rászorulóknak szánt forrásokat a migránsok betelepítésére költsük, azaz ahelyett, hogy a kórházakat, a betegeket, a diákokat, a szociális ellátásra szorulókat segítenék, a jövőben majd a határon lefolytatott eljárásokra, az előszűrésre és a kötelező jogi tanácsadásra kellene költeni - hangsúlyozta.

Kiejtette azt is, hogy "Brüsszel" kampányt indít minden tagállamban a paktum népszerűsítésére. Ezek alapján hazánkban plakátokon és reklámfilmekben népszerűsítenék az illegális migrációt, "a magyar emberek szellemi képességeit lenézve" próbálnák meg elhitetni velük, hogy milyen jól járnak majd, ha tele lesz az ország veszélyes illegális migránssal.

Ezzel szemben a kormány a polgárőrökkel valóban az emberek békéjét és biztonságát szolgálja - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!