OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: akkumulátorgyárak, gyermekbántalmazás, készpénzhasználat)

Belföld, 2024.03.18

Az akkumulátorgyárakról, a gyermekbántalmazásokról és a készpénzhasználatról is beszéltek ellenzéki képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Megemlékezés



Kövér László házelnök megemlékezett a nemrégiben elhunyt Orosz István (MSZP) volt országgyűlési képviselőről.



LMP: a kormány a környezetvédelem ügyét kellemetlen, legyőzendő problémának tartja



Keresztes László Lóránt (LMP) az akkumulátorgyárak kapcsán azt mondta, a kormánynak általában a nyilvánosság ellenség, a környezetvédelem ügyét pedig kellemetlen, legyőzendő problémának tartja. A debreceni és a gödi gyárak ügyét említve álságosnak nevezte a kormány által indított zöldkonzultációt, mondván, a legalapvetőbb információkat titkolják el a beruházásokról.

Közölte azt is, számtalan kérdést tett fel az illetékes miniszternek a gyárakról, de nem kapott válaszokat. Hangsúlyozta, soha nem lehet nemzeti cél az ország természeti kincseinek feláldozása az idegen akkumulátoripari szereplők érdekében.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kulcsfontosságúnak nevezte a környezet, a természet védelmét, a legfontosabbnak pedig azt, hogy minden beruházás esetében a hatóság betartassa a legszigorúbb környezetvédelmi szabályokat.

Emlékeztetett arra, hogy 2035-től nem lehet az unióban újonnan gyártott belső égésű motorral működő járművet értékesíteni, és az emiatti technológiaváltásban Magyarországnak részt kell vennie. A zöldenergiával kapcsolatos online párbeszédről azt mondta, fontos, hogy megkérdezzék a magyar embereket ezekről a kérdésekről.


Párbeszéd: a kormányoldalon pedofilmosdatás történik


Szabó Tímea (Párbeszéd) felolvasta egy nő Novák Katalin korábbi államfőnek és Orbán Viktor miniszterelnöknek címzett levelét, amelyben arról írt, hogy a Böjte Csaba ferences szerzeteshez köthető egyik nevelőotthonban nevelkedett, ahol 15 évesen a házvezető megerőszakolta.

Az ellenzéki politikus hozzátette, a Böjte-házakban sajtóhírek szerint 6-12 éves fiúkat is megerőszakoltak, Böjte Csaba azonban nem szólt a hatóságoknak, azok hivatalból kezdtek vizsgálódni, a nőt megerőszakoló házvezetőt például 28 évre ítélték.

Szabó Tímea szerint a kormánypártok "hisztérikusan" védik Böjte Csabát, sőt a miniszterelnök állami kitüntetést is adott neki, miközben a szerzetes vallomása visszavonására akarja rábírni a nőt. A Fideszben és a kormányban ma is szisztematikus pedofilmosdatás történik - hangoztatta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette, elítélik a pedofíliát, a gyermekekkel szembeni erőszakot, azt szeretnék, ha minden gyermek szerető közegben nőne fel. Ha bárhol, bármelyik országban visszaélnek egy gyermek helyzetével, akkor a magyar kormány azt követeli, hogy vele a legszigorúbban járjanak el - közölte.

Az államtitkár felidézte a kormány gyermekek védelme érdekében hozott intézkedéseit, például a büntető törvénykönyv szigorítását. Felhívta arra a figyelmet, hogy a baloldali kormány alatt 81, míg a mostani alatt 663 pedofil bűnözőt juttattak börtönbe. Szóvá tette azt is, hogy az ellenzék nem támogatta a pedofilnyilvántartás létrehozását, illetve azt sem, hogy ne évüljenek el a gyermekekkel szembeni bűncselekmények. Soha egyetlen áldozat sem számíthatott a baloldalra - jelentette ki Rétvári Bence, hozzátéve, most azt az embert támadják, aki háromezer gyermeket mentett meg a nyomorúságtól.


Mi Hazánk: legyen alkotmányos alapjog a készpénzhasználat


Toroczkai László (Mi Hazánk) emlékeztetett arra, hogy frakciója az alkotmányban rögzítené a készpénzhasználat jogát, mivel törekvés van a digitális jegybankpénz bevezetésére. Közölte, javaslatukat átadták Lázár János miniszternek, de szeretnének egy olyan törvénymódosítást is, amely előírná, hogy a kistelepüléseken kötelező legyen az ATM-ek fenntartása. Követelik azt is - folytatta -, hogy szűnjön meg az a helyzet, hogy a jövedelmükhöz képest a magyar családok fizetik a legtöbbet banki szolgáltatásokra. Toroczkai László hozzátette: korlátalanul ingyenessé kell tenni a készpénzfelvételt is.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára rögzítette, ma Magyarországon semmi sem korlátozza a készpénzhasználatot. Az alaptörvény-módosításról azt mondta, arról majd az országgyűlési képviselők döntenek, hogy szükségesnek tartják-e rögzíteni az alkotmányban a készpénzhasználat jogát.

Elmondta, vannak olyan emberek Magyarországon és Európában is, akik jobban bíznak az elektronikus fizetésben. Ez egy lehetőség, mindig az egyén döntésén múlik, melyiket választja - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!