OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: egészségügy, MTVA, Népszabadság)

Belföld, 2018.10.08

Az egészségügyről, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) működéséről, valamint a Népszabadság megszűnéséről volt szó hétfőn, a napirend előtt elhangzott felszólalások első felében az Országgyűlésben.



MSZP: a Fidesz feladta az egészségügyet



"Gyilkossággal vádolom önöket" - mondta Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének halála miatt. Úgy folytatta: azzal vádolja a Fidesz-kormányt, hogy feladta az egészségügyet. Feljelentést tett a beteg halála miatt, amiért szerinte Kásler Miklós szakminiszter is felelős és amíg a miniszterelnök nem lép az ügyben, ő is tettestárs.

Azt mondta, évente mintegy harmincezer ember hal meg azért, mert nem kapja meg a szükséges ellátást, azaz az elmúlt nyolc évben 240 ezer magyar halt meg azért, mert a kormány nem volt hajlandó fejleszteni az egészségügyet.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy értékelt, a szocialisták annyira reménytelen helyzetben vannak, hogy egy ember halálából akarnak politikai tőkét kovácsolni. Az eset megítélésére a szakmai szervezetek hivatottak - mondta.

Közölte, a kormány felelőssége az, hogy a gyógyításhoz évről évre jobb és jobb körülményeket teremtsen. Elmondta, az érintett intézmény forrásait 2012 és 2016 között 2,5 milliárd forinttal, 35 százalékkal növelték. Kitért arra is, hogy jövőre 647 milliárd forinttal lesz több pénz az egészségügyre, mint 2010-ben volt.



DK bírálta a közmédiát



Gréczy Zsolt (DK) szerint a közmédia kormányzati propagandát folytat. Kifogásolta az MTVA 80 milliárd forintos éves költségvetését, mondván, azzal minden évben 10 ezer forintot vesznek ki minden magyar zsebéből, azokéból is, akik az ellenzéki pártokra szavaztak.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, az MTVA-t a médiatanács felügyel. A tanácsot a parlament választja meg, nem kormányzati alárendeltségben működik - mutatott rá.



Párbeszéd: a szabad sajtó elleni támadás volt a Népszabadság megszűnése



Szabó Tímea (Párbeszéd) a két évvel ezelőtt megszűnt Népszabadságról megemlékezve úgy értékelt, Orbán Viktor gondos kitervelt és összehangolt támadása volt ez a teljes szabad magyar sajtó ellen. A lap kiadóját felvásárolta a Mészáros Lőrinchez kötődő Opimus Press, amely aztán 13 megyei hírlapot is megvett - emlékeztetett. Szerinte "szívszorító, hogy pont Orbán Viktor éleszti újra az ötvenes évek Magyarországát, aki a rendszerváltás előtt olyan magával ragadóan követelte a sajtó szabadságát, az előző rendszer felszámolását". Hozzátette: a miniszterelnöknek minden fájt, ami a Népszabadságban megjelent, vagyis hogy ő és legközelebbi emberei nem tudnak csendben és mértéktelenül lopni maguknak.

Az Erdogan-látogatással összefüggésben azt mondta, azzal az emberrel barátkozik Orbán Viktor, akinek az elnöksége alatt az elmúlt 2 évben 130 sajtóterméket számoltak fel Törökországban.

Völner Pál válaszában elmondta, 1990-ben az akkori pártlapokat - feltehetően busás donáció fejében - kijátszották olyan befektetőcsoportnak, amely garantálta, hogy ezek a lapok a baloldali és liberális pártok szája íze szerint fogják a polgári fejlődést gátolni. A Népszabadságban a (szocialista) pártalapítványnak mindvégig meghatározó szerepe volt - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: "arról mi nem tehetünk, hogy a baloldal cserben hagyta saját lapját".

Hozzátette: a polgári lapként nyilvántartott Magyar Nemzet sincs jelen a lappiacon, mégsem mondjuk azt, hogy az ellenzék gonosz aknamunkája miatt.

Az Erdogan-látogatásról azt mondta, a térségben Törökország nem megkerülhető tényező, akár az energiapolitika, akár a migráció szempontjából; "együttműködésre vagyunk kényszerítve".



Jobbik: A "ner oligarchái" már a magánegészségügy felé kacsintgatnak



Lukács László György (Jobbik) is beszélt a kardiológiai intézetből elbocsátott szívsebész betegének haláláról, úgy értékelve, hogy a szakminiszternek azonnal lépést kellett volna tenni, de "lefagyott".

Szerinte nem nehéz észrevenni, milyen irányba halad az egészségügy: az állami egészségügy leromlik, mellette a magánegészségügy virágzik. A "ner oligarchái" már a magánegészségügy felé kacsintgatnak - tette hozzá. Mit fogadott el a miniszter azért, hogy az állami egészségügy helyett az oligarchákat gazdagítsa? - kérdezte.

Rétvári Bence azt firtatta, a képviselő mennyit kapott azért, hogy a cége külföldi munkavállalásra szervezett orvosokat.

Kitért arra, hogy a Jobbik egyetlen fillért sem szavazott meg az egészségügynek juttatott többletforrásokból. Az elmúlt években ötezerrel csökkent a keringési betegségekben szenvedők száma - jelezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!