OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: ügynökakták, határon túli magyarok, egészségügy)

Belföld, 2019.12.03

Az ügynökaktákról, a határon túli magyarokról, valamint az egészségügyről volt szó a napirend előtti felszólalások első felében kedden az Országgyűlésben.



DK: a közéleti szereplőket saját teljesítményük alapján kell értékelni



Gréczy Zsolt (DK) felidézte, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter egy filmdíj kapcsán elkezdett foglalkozni Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) európai parlamenti képviselője felmenőivel. Pedig Dobrev Klára éppúgy nem tehet róla, ki volt a nagyapja (Apró Antal kommunista politikus), mint ahogy Varga Judit sem tehet arról, hogy III/II-es hadnagy volt az édesapja - tette hozzá.

Szerinte az a baj, hogy a Fidesz kommunistázik: KISZ-titkár miniszterelnök, valamint KISZ-titkár, MSZMP-tag és Hazafias Népfront-vezető miniszterek egész sora teszi hiteltelenné a kormánypárt kommunistázását. Közölte, az lenne a tisztességes megoldás, ha minden közéleti szereplőt saját emberi, erkölcsi, politikai teljesítménye alapján értékelnének. Varga Judit a Fidesz áldozata, ugyanis az ügynökakták nyilvánossága segíthetne a múlt feldolgozásában, de a kormány ebben nem érdekelt - mondta.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára szerint van annak egy diszkrét bája, amikor a DK padsoraiból kommunistáznak és a korábbi rendszert értékelik. Emlékeztetett arra, hogy édesapja ügynökmúltját maga a miniszter hozta nyilvánosságra.

Az különböztet meg minket, ki mit tesz - jelentette ki, majd felidézte, hogy 2006 őszén "Gyurcsány Ferenc és pribékjei" lovasrohamot vezényeltek a békésen megemlékező tömegre, emberek szemét lövették ki, megvertek egy országgyűlési képviselőt. Ekkor a baloldal csöndben volt, Varga Judit és férje viszont az áldozatok mellett állt ki, jogi segítséget nyújtottak - tette hozzá. Az államtitkár szerint az a baj, hogy a baloldal mindig szembefordul a nemzeti érdekkel, mindegy, hogy Moszkvát vagy Brüsszelt kell szolgálni.



Párbeszéd: itt lenne a megbékélés ideje


Mellár Tamás (Párbeszéd) Illyés Gyulát idézve azt mondta, az értelmes gondolkodás, a magyar közösség érdekeinek felvállalása teszi az embert magyarrá. Azt kérdezte a fideszes képviselőktől, elhatárolódnak-e párttársuktól, egy újságírótól, az ötös számú párttagkönyv tulajdonosától (Bayer Zsolt), aki egy televíziós műsorban kétségbe vonta Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) magyarságát.

Jelezte, Kocsis-Cake Olivio "bűne" az volt az újságíró szerint, hogy közös megemlékezésre hívta a szomszédos országokat Trianon századik évfordulóján. Hangsúlyozta, a trianoni szerződés egy igazságtalan békeszerződés volt, mert elszakított hárommillió magyart az anyaországtól. Ez ellen tiltakozni kell, de száz évvel a döntés után nem acsarkodhatunk még mindig a szomszédos országok, a mostani generációk ellen, akik nem tehetők felelőssé nagyapáik, dédapáik tetteikért - mondta. Hozzátette: itt lenne a megbékélés ideje.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára egyetértett azzal, hogy magyarnak lenni döntés és nem származás kérdése, majd Kocsis-Cake Oliviót a Párbeszéd-frakció legmagyarabb tagjának nevezte.

Problémaként azt említette, hogy a Párbeszéd egyik szövetségese, a Momentum Erdélyben és Felvidéken nem egy magyar pártot, hanem egy román és egy szlovák pártot támogatott a választáson. Ezzel egy olyan Rubicont léptek át, amit korábban csak a DK - közölte. Hangsúlyozta: a politikai felelősséget a Párbeszéd is viseli, mert a Momentummal szövetségben indult a választáson.


MSZP: azonnali beavatkozás kell az egészségügyben


Az egészségügy nincs rendben - jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), aki Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter több, a népjóléti bizottság előtt elmondott állítását vitatta felszólalásában az egészségügyet érintően.

A szocialista politikus munkaerőhiányról beszélt, amely miatt kórházi osztályok egy részét nem tudják használni az intézmények. Idézte azokat a véleményeket, amelyek szerint strukturális probléma is van az ellátásban. Szólt a kórházi fertőzések problémájáról, az intézmények tartozásainak növekedéséről és a finanszírozás növelését szorgalmazta.

Mikor ismerik el, hogy azonnali beavatkozás kell az egészségügy területén? - tette fel a kérdést.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára arra emlékeztetett, hogy az OECD adatai szerint 2003 és 2010 között a fejlett országok közül egyedül Magyarországon csökkent reálértéken az egészségügy GDP-arányos forrása, a kormány akkor érzékelhető forrásokat vont ki a szektorból - mutatott rá.

Ezzel szemben az OECD szerint 2010 óta a hetedik legnagyobb arányban növelte az egészségügyi ráfordításait az ország - hangsúlyozta.

Önök bezártak négy kórházat, tizenhatezer kórházi ágyat számoltak fel és hatezer egészségügyi dolgozót bocsátottak el - sorolta.

Kijelentette: az európai léptéknek megfelelő az orvosok aránya. Az ápolókét valóban növelni kellene - ismerte el, hozzátéve: ezért emelik a bérüket.

Ha ennyire aggódik az egészségügy helyzetéért, győzze meg a budapesti ellenzéket, hogy a fővárosi közgyűlésben ne szavazzanak a szuperkórház ellen - tanácsolta a képviselőnek Rétvári Bence.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!