OGY - Krónika 10. rész (költségvetés, határozathozatalok)

Belföld, 2020.06.29

Elfogadta a 2021-es költségvetéshez benyújtott összegző módosító indítványt hétfőn az Országgyűlés, amely új tisztségviselőkről is döntött, de határozatképtelenség miatt nem hagyta jóvá a jobbikos Brenner Koloman alelnökké választását.



A költségvetési összegző javaslat vitája



Kormány: újra növekedési pályára állhat a gazdaság

Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium (PM) államháztartásért felelős államtitkára a vitában elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy a 2021-es a gazdaságvédelem költségvetése, mert megadja meg a kormány gazdasági válaszát a koronavírus-járvány okozta helyzetre.

Az indítványban megfogalmazott válaszok elegendőek lehetnek ahhoz, hogy a gazdaság újra növekedési pályára álljon - szögezte le.

A gazdaságvédelmi alap forrásai a beruházásokon keresztül szolgálhatják a munkahelyteremtést és a munkahelymegőrzést - érvelt. Az államtitkár nem értett egyet azzal, hogy az álláskeresési járadék időtartamát és összegét növelni kellene.

A költségvetési javaslat a járványügyi készenlét fenntartásáról is szól. Megmarad a járvány elleni védekezési alap, ehhez használhatják fel a gépjárműadót - mutatott rá. Ezért cserébe a kormány azt kínálja, hogy a szerényebb helyzetű önkormányzatok helyzete javul, a gazdaság talpra állításával pedig az önkormányzatok lehetnek a növekedés egyik kedvezményezettjei - jelentette ki.

Kiemelte, hogy a márciusi beszámolók alapján 3180 önkormányzat rendelkezett kereskedelmi bankoknál valamiféle megtakarítással, ezek összege 830,9 milliárd volt. Tavaly év végén a helyi önkormányzatok adósságállománya ezzel szemben 220 milliárd forint volt - tette hozzá.

A kormány értékválasztása a munkáról és a családról szól - szögezte le. A költségvetés üzen a fiataloknak, azoknak, akik itthon képzelik el a jövőjüket és gyermeket akarnak vállalni - emelte ki az államtitkár.

A törvényjavaslat azt a célt is szolgálja, hogy az államháztartás hiánya GDP-arányosan három százalék alatt legyen és az adósságráta tovább csökkenjen - mondta.



Határozathozatalok



Módosították a kormány jövő évi költségvetési javaslatát

Az Országgyűlés elfogadta a kormány 2021-es költségvetési indítványához benyújtott összegző módosító javaslatot.

A képviselők 122 igen szavazattal, 50 nem ellenében változtattak a jövő évi büdzsé tervezetén.

Az elfogadott változtatások nem módosítanak az államháztartás központi alrendszerének hiánycélján, amely így továbbra is 1491 milliárd forint.

A költségvetési bizottság által kezdeményezett változtatások egyikének értelmében 20 milliárd forinttal, 97 milliárd forintra emelkedik a közmédiának nyújtott közszolgálati hozzájárulás.

Egy másik módosítás alapján 5 milliárd forintos alapot hoznak létre a budapesti kerületek számára indokolt útfejlesztések támogatásáról, amelyekről a Miniszterelnökség vezetője dönthet.

A parlament pénteken önti végleges formába a 2021-es költségvetést, amelyben a kormány 2021-re 4,8 százalékos GDP-bővüléssel számol, 3 százalékos infláció és 2,9 százalékos, GDP-arányos államháztartási hiány mellett. 2021-ben az adósságráta újra 70 százalék alá kerülhet.



Új tisztségviselőket választottak



A parlament határozatképtelenség miatt kétszer sem tudta megválasztani a Jobbikból kilépett Sneider Tamás (független) országgyűlési alelnöki tisztségébe Brenner Kolomant (Jobbik). A szavazásban nem vettet részt a jelenlévő fideszes képviselők nagy többsége és a Jobbikból kilépett független országgyűlési képviselők sem.

Az elnöklő Lezsák Sándor közölte, a szavazást a következő ülésre halasztják.

Ezt követően már nem állt fenn határozatképtelenség, így a parlament nagy többséggel járult hozzá ahhoz, hogy a KDNP frakcióvezetőjévé választott Simicskó Istvánt frakciótársa, Aradszki András váltsa a jegyzői poszton.

A jobbikos Lukács László Györgyöt a szintén jobbikos Gyüre Csaba, frakciótársukat, Szilágyi Györgyöt egy másik jobbikos képviselő, Steinmetz Ádám követi a jegyzői poszton.



Mentelmi ügy



Az Országgyűlés 6 igen, 145 nem szavazattal és kilenc tartózkodás mellett nem függesztette fel Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) mentelmi jogát. A Pesti Központi Kerületi Bíróság egy magánvádas ügyben, rágalmazás miatt kérte az ellenzéki képviselő mentelmi jogának felfüggesztését. Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke közölte, nem javasolják a mentelmi jog felfüggesztését, ilyen ügyekben ez "a töretlen gyakorlat".

Az ügy lényege: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója feljelentést tett Bangóné Borbély Ildikó ellen, mert a képviselő több januári sajtótájékoztatóján is a kórházat és annak dolgozóit "lejárató" kijelentéseket tett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!