OGY - Krónika 11. rész (bizottsági jelentések)

Belföld, 2024.04.29

Folytatta a bizottsági jelentések vitáját hétfő este az Országgyűlés.



Digitális állam



A digitális állam megvalósítása érdekében egyes törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Salacz László (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója ismertette: a digitális állampolgárság program lehetőséget biztosít, hogy egyetlen gombnyomással igazolni tudjuk személyazonosságunkat, lehetővé teszi, hogy a rendőrségi igazoltatás során a telefonon lévő vizuális kód felmutatásával tudjuk majd igazolni magunkat. Ezen kívül mobilon tudunk hivatalos levelezést folytatni és közüzemi számlákat kifizetni. Továbbá az erkölcsi bizonyítvány is digitális okmányként kerül kiállításra, bemutatásra. A törvényjavaslat megteremti a digitális állampolgárság előregisztrációjának lehetőségét is.

A javaslatról vita nem bontakozott ki.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára zárszavában elmondta, a törvényjavaslat kiegészítéseket tartalmaz a parlament által tavaly decemberben elfogadott, a digitális államról szóló törvényhez.

A törvényalkotási bizottság által elfogadott módosítók pontosítják a digitális államról szóló törvény rendelkezéseit, hogy a szolgáltatások élesítése zökkenőmentesen megtörténhessen.



Közlekedési törvények



Az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításáról szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentések és az összegző módosító javaslat vitájában Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertetve elmondta, a márciusban bevezetett tarifareform részeként a javaslat megteremti az eddigi veszélyhelyzeti kormányrendeletben rendezett törvényi szintű szabályozását a magyar igazolvánnyal rendelkezők kedvezményeinek.

A szomszédos államokban élő magyarokról szóló törvény módosítása a helyközi közlekedésben érvényes korábbi 90 százalékos kedvezményt 100 százalékra emeli, a 6 és 14 éves korosztály számára korlátlan számú utazás esetén, míg a 14 és 65 év közöttieknél a korábbi 4 helyett évenként 12 utazás esetén biztosít speciális kedvezményt. Megmarad emellett továbbra is a 6 év alattiak és a 65 év fölöttiek díjmentes utazása a helyi és helyközi közlekedésben.

Mivel a magyar hatóság által kiállított vezetői engedélyeket a járművezetők már nem kötelesek maguknál tartani, a javaslat tartalmazza az ellenőrzést támogató módosítást.

A vasúti közlekedésről szóló törvény módosítása az egységes európai vasúti térség létrehozásáról szóló uniós irányelv és annak részbeni módosítását tartalmazó irányelv átültetésének pontosítását tartalmazza.

Mivel képviselői felszólaló nem volt, a vitát az elnöklő Lezsák Sándor lezárta.

Nagy Bálint közlekedésért felelős államtitkár zárszavában ismertette: a törvényjavaslat hét közlekedési tárgyú törvény mellett négy, a területhez kapcsolódó törvény módosítására tesz javaslatot. A javaslat tartalmazza a tarifa- és kedvezményrendszer átfogó korszerűsítése érdekében szükséges törvényi szintű módosításokat. Emellett közlekedési hatósági eljárásokat egyszerűsít.

A személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény módosítása 2024. október 1-től a közszolgálati alkalmazottak utazási kedvezményéhez bevezetendő elektronikus regisztrációhoz szükséges adatkezelési rendelkezéseket tartalmazza.


Belügyi ágazati törvények


A belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról szóló javaslat vitájában Héjj Dávid (Fidesz), a törvényalkotási bizottság előadója hangsúlyozta, a javaslat az idegenrendészeti, az egészségügyi és köznevelési törvények tárgyú törvényeket is módosítja.

Kiemelte, hogy számos rendészeti tárgyú törvénymódosítás hátterében uniós jogharmonizáció áll.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy szigorodnak a befektetői vízumra vonatkozó szabályok. Huzamos tartózkodás esetén pedig nemcsak a nemzeti, de az EU-s tartózkodási kártya kiadásának is feltételévé válik a társadalmi együttélés feltételeinek teljesítése - közölte.

Rétvári Bence belügyi államtitkár kijelentette, a mindennapos testnevelés bevezetésének az volt a célja, hogy mindenki már gyermekként belekóstoljon a sportolásba. Hozzátette, ugyanakkor tízezres nagyságrendben jelentek meg olyan felmentések, amelyeket elvileg sportegyesületek adtak ki. A módosítás azt irányozza elő, hogy aki a testnevelésóra időpontjában végez versenyszerű sporttevékenységet, az ezt megtehesse, de egyébként vegyen részt az órán - mondta.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök a vitát lezárta.


Egészségügyi Világszervezet


Az Egészségügyi Világszervezet nemzetközi egészségügyi rendszabályai módosításának kihirdetéséről szóló előterjesztés bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájában Héjj Dávid (Fidesz) ismertette a törvényalkotási bizottság álláspontját.

A felszólaló közölte, hogy a módosítások a hatékonyabb pandémia elleni védekezésre akarják felkészíteni a nemzetközi közösségét, és ennek része a gyorsabb reagálás. A nemzeti kormányok azonban nem adják át az intézkedések meghozatalának jogát - hangsúlyozta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára is kiemelte, hogy az indítvány semmilyen szempontból nem jelent lemondást a szuverenitásról.

Mivel senki nem jelentkezett felszólalásra, Lezsák Sándor levezető elnök lezárta a vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!