OGY - Krónika 12. rész (EBRD, napirend után)

Belföld, 2024.03.19

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) létrehozásáról szóló megállapodás módosításának általános vitájával, majd a napirend utáni felszólalásokkal ért véget az Országgyűlés keddi ülése.



A KDNP is támogatja a javaslatot


Juhász Hajnalka (KDNP) emlékeztetett arra, hogy a mostani javaslat a bank kormányzótanácsa által elfogadott két határozat kihirdetéséről szól, amelyek az EBRD létrehozásáról szóló megállapodást módosítják.

Az EBRD korlátozott és fokozatos terjeszkedése úgy valósul meg, hogy a legfőbb prioritás továbbra is Ukrajna és az ottani konfliktus által érintett országok támogatása marad - tájékoztatott. Hozzáfűzte: a folyamat során a szubszaharai régió bevonása mellett Irak a Földközi-tenger déli és keleti régiójába integrálódik.

A másik, 2022-ben elfogadott határozat az EBRD alaptőkéjéhez kötött hitelkitettség-korlátozás eltörléséről, valamint ennek a felelősségnek az igazgatótanácsi hatáskörbe rendeléséről szól - közölte.

A tőkeáttételi célok áthelyezésével az alapító okiratból a tőkemegfelelési keretrendszerbe nagyobb rugalmasság érhető el, hiszen nem lesz szükség az alapító okirat módosítására a szükséges kiigazítások végrehajtása során, ezzel is elősegítve az EBRD optimális tőkekapacitás-kihasználását - hangsúlyozta.


Dúró Dóra levezető elnök a vitát lezárta.


Napirend után:


A napirend utáni felszólalások során Dócs Dávid (Mi Hazánk) a vasútfejlesztések érdekében emelte fel a szavát, míg Sas Zoltán (Jobbik) arról beszélt, hogy biztonságossá kell tenni a gödöllői HÉV-vonalat.


A parlament várhatóan szerda reggel kilenc órakor folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!