OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: LMP, Fidesz)

Belföld, 2018.03.21

Az LMP a kilakoltatásról beszélt az Országgyűlés rendkívüli ülésnapján szerdán, napirend előtt, a Fidesz pedig az ország biztonságának megvédésére szólított fel. A felszólalások után a levezető elnök bezárta az ülést.



LMP: meg kell akadályozni a kilakoltatásokat!


Szél Bernadett (LMP) a "régi politika manifesztációjának" minősítette, amit a kormányoldal "művel", bírálva, hogy a fideszesek nincsenek jelen a munkahelyükön. Hangsúlyozta a pártja által kezdeményezett ülésnap témáját, azt, hogy meg kell oldani a lakhatási válságot, meg kell akadályozni, hogy a választás után megkezdődjenek a kilakoltatások.

Azt mondta: pártja a jegybanknál a forintosításkor felhalmozott 260 milliárd forintot a károsultakra fordítja majd. Kijelentette: ezek az emberek vesznek majd elégtételt a választáson, és nem a miniszterelnök az ellenzéken.

Szóba hozta az általuk kezdeményezett másik vitatémát, az ügynökmúltat is és feltette a kérdést: Szita Károly már lebukott, de hány embert rejtegetnek még?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára rámutatott: az vetne véget a régi politikának, aki Gyurcsány Ferenc DK-elnökkel egyeztetett.

Sorolta, mit nem tett meg az LMP a devizahitelesek érdekében: nem támogatta az árfolyamgát bevezetését, sem a végtörlesztését, az eszközkezelő létrehozását sem szavazata meg, vagyis több százezer embert hagyott cserben. Szólt ezen eszközök hasznosságáról, hangsúlyozva: 314 milliárd forintnyi hitelt és tartozást váltottak ki állami segítséggel. Felidézte a rezsicsökkentést és a foglalkoztatás növelését is, amelyek szintén mérsékelték a lakhatási nehézségeket. Hozzátette: LMP-kormány esetén mindez megtorpanna.

Bírálta, hogy az LMP megszüntetné a 10 + 10 millió forintos otthonteremtési támogatást.

Rétvári Bence beszéde közben Hadházy Ákos (LMP) egy papírlapot felmutatva sétált el az államtitkár mögött, amelyen az szerepelt: "Hazudik a végén is, mert fél". Az eseményt szóváltás követte, a levezető elnök közölte, hogy értesíteni fogja a házelnököt a rendzavarásról.

Rétvári Bence szerint Hadházy Ákost a legkisebb mértékben sem érintik a devizakárosultak, csupán eszközként használja őket "performanszához".


Fidesz: védjük meg az ország biztonságát!


Gulyás Gergely (Fidesz) a 13. havi nyugdíj bevezetésére vonatkozó ellenzéki kezdeményezést úgy értékelte: arcátlan politikai akció, hogy olyanok akarják visszaállítani a 13. havi nyugdíjat, akik annak idején megszavazták a megszüntetését. Az ellenzék azért kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülést, mert a politikai hisztériakeltés lehetőségével akart élni - fogalmazott.

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy Magyarország szuverenitását veszélyek fenyegetik. Súlyos ügynek nevezte például, hogy Soros György egyik szervezetének a vezetője egyértelművé tette, több mint kétezer megbízottja dolgozik Magyarországon az Orbán-kormány megbuktatásán és a milliárdos pénzügyi érdekeinek érvényesítésén. Ha az ellenzék kerülne hatalomra, közülük sokan a parlament padsoraiban ülnének - tette hozzá.

Az ellenzéki pártok választási egyeztetéseit a politikus úgy kommentálta: a tárgyalásokról az az egyetlen sajtónyilvános hír, hogy a volt miniszterelnök ittas volt-e vagy sem.

A Jobbikról Gulyás Gergely azt mondta: a párt az elmúlt években olyan pálfordulást produkált, hogy "mostanra a korábban a Nemzeti Színháznál tüntető Jobbik Alföldi Róbert lobbistájának állt". Azt is megjegyezte, hogy 2014-ben a Jobbik még ügynökszervezetté minősítette volna a külföldről támogatott szervezeteket, majd most az átláthatóságot szolgáló törvény miatt az Alkotmánybírósághoz fordultak.

Védjük meg az ország biztonságát, és őrizzük meg az elmúlt 8 évben elért eredményeket! - zárta szavait.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: egy kiterjedt hálózat térdre akarja kényszeríteni Magyarországot sokféle beavatkozási kísérlet formájában, pénzügyi zsarolással, jogi eszközökkel, fizetett emberekkel, álhír- és lejárató kampányokkal. Szerinte ennek az az oka, hogy most akarják véglegesíteni azokat a terveket, amelyek állandósítanák a bevándorlást Európában. Sajtóhírek szerint Soros György egyik főembere pedig arról beszélt, hogy kétezer emberük dolgozik Orbán Viktor miniszterelnök ellen - tette hozzá.

A kvótapártiaknak már csak az Európai Tanácsban kellene keresztülverniük a kötelező kvótát - mondta, megjegyezve továbbá, hogy az ENSZ is egy veszélyes migrációs egyezményt tárgyal.

Az államtitkár szerint a határzár lebontását akaró ellenzéki pártoknak konkrét terveik vannak a betelepítés megvalósítására. Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint például meg kellene nyitni a nem használt laktanyákat - közölte, hozzátéve: egy külföldről pénzelt aktivistacsoport ezt kiterjesztené az iskolákra, óvodákra is.

Ha valakinek számít az ország biztonsága, akkor csak a kormánypártokra számíthat, "mi minden eszközzel fel fogunk lépni a külföldi beavatkozási kísérletek ellen, és nem fogjuk hagyni, hogy Magyarországból bevándorlóországot csináljanak" - mondta Dömötör Csaba, ezt nevezve az április 8-i választás fő tétjének.

"Soha nem voltunk ilyen közel ahhoz, hogy miközben a saját kezünkben van a sorsunk (...), megvan a függetlenségünk, közben a nagyobb jólétet is sikerülhet kiharcolnunk. De ennek az az előfeltétele, hogy Magyarország nem lehet bevándorlóország" - fejtette ki, azzal zárva: nem hagyják, hogy elvegyék a polgári Magyarország eszményét.


Ezt követően Latorcai János levezető elnök megállapította a parlament határozatképtelenségét, és bezárta az ülést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!