OGY - Krónika 2. rész (napirend előtt: vendégmunkások, ügyeleti rendszer, választások)

Belföld, 2024.03.25

A vendégmunkások és az új orvosi ügyeleti rendszer miatt, valamint a választásokat érintően is bírálták a kormányt ellenzéki képviselők hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.



Jobbik: miért támogatja a kormány a vendégmunkások áradatát?



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azzal vádolta a kormányt: elősegíti, hogy a magyar adófizetők pénzéből támogatott multinacionális cégek vendégmunkásokat alkalmazzanak a magyar munkavállalók kárára.

Egyebek között tabi, debreceni, hajdúszoboszlói és ceglédi példákat hozva arra hívta fel a figyelmet, sok esetben történik, hogy a cégek fölveszik a vendégmunkást és elbocsájtják a magyart, akár azt is, aki betanította az érkezőt.

Hangsúlyozta: a harmadik világból érkező munkások letörik a béreket és hosszútávú ittlétük esetén megváltoztatják Magyarország kulturális berendezkedését.

Arra szólította fel a kormányt, hogy szedje vissza az összes állami támogatást azoktól a cégektől, amelyeknél a magyar foglalkoztatottak aránya nem éri el a 90 százalékot.

Fónagy János, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkár azt válaszolta: a képviselő a felszólalásában az egyedi példákat tüntette fel általánosként. A kormány alapelve ugyanakkor az, hogy megvédi magyar munkahelyeket és a legszigorúbban lép fel az illegálisan Magyarországra érkezőkkel szemben.

Hozzátette: az Országgyűlés minden eddiginél szigorúbb idegenrendészeti törvényt fogadott el, csak akkor lehet vendégmunkást alkalmazni, ha magyar munkaerővel nem tölthetők be bizonyos álláshelyek.

Kiemelte: 2024-ben a kormány 65 ezerben maximálta a kiadható vendégmunkás engedélyek számát. Hozzátette: a minisztériumának munkaügyekkel foglalkozó államtitkára az elmúlt időszakban többször konzultált csaknem 30 minősített munkaerő-kölcsönző céggel, felhívva őket a jogszabályok maradéktalan és következetes betartására.



MSZP: kegyetlen és cinikus emberkísérlet az új ügyeleti rendszer



Gurmai Zita (MSZP) az új orvosi ügyeleti rendszer miatt bírálta a kormányt, szerinte "kegyetlen és cinikus emberkísérlet" zajlik. Az orvosi kamara is számos alkalommal jelezte, hogy az ügyeleti rendszer működésképtelen - tette hozzá.

Rögzítette: a helyzetért nem az egészségügyben dolgozók a felelősek, hiszen a lelkiismeretesen dolgozó, kizsigerelt orvosok, egészségügyi szakdolgozók is kiszolgáltatott helyzetben vannak. Hiába az elhivatottságuk, ha az informatikai eszközök és a szoftverek hiánya, vagy éppen működési zavarai, a betegadatokhoz való nehezített hozzáférés, a szűkös és méltatlan munkakörülmények szinte lehetetlenné teszik a minőségi és hatékony gyógyítást.

Ezekért a körülményekért a Fidesz-kormány felelős - jelentette ki.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára szerint a baloldal azért "támadja" az új ügyeleti rendszert, mert a magánkézben levő egészségi ellátást tartja jónak, az állam által szervezettel szemben. Felidézte: az elmúlt években az önkormányzatok sokszor magánszolgáltatókat bíztak meg az ügyeleti ellátás biztosításával, ehelyett hozott létre az Országos Mentőszolgálat egy egységes, országos, több mint 300 helyszínen helyi segítséget is nyújtó rendszert.

Hozzátette: a statisztikák szerint az új rendszerben országosan átlagban, óránként egy beteget kell ellátni. Szerinte Pest vármegyében a bevezetési időszakában tapasztaltak emelkedést, amikor egy hétvége alatt érkezett 800 telefonhívás. E mögött azonban "nem volt beteg", csak betelefonáltak, és miután ez a hullám lecsengett, óránként két beteg jutott egy-egy orvosra.

Azt is kiemelte: hogy az új rendszerben, az előzővel szemben, minden hívást rögzítenek és egészségügyi dolgozó ül a telefonnál.


DK: továbbra is "kiskapuk" vannak a választási rendszerben


Oláh Lajos (DK) arról beszélt, június 9-én két választást is tartanak egy időben, majd szóvá tette, hogy továbbra sem zárták be a választási csalásra lehetőséget adó kiskapukat.

Szerinte azért, mert a kormánypártok a kezdeményezettjei a mostani rendszernek. Nincs érdemi lehetőség az ajánlások ellenőrzésére, továbbra sem hajlandóak kiszűrni a kamupártokat, sőt bátorítják őket - mutatott rá és konkrét példákat hozott azokra az esetekre, amikor egyezés volt ezen pártok és a Fidesz listáját aláíró embereknél.

Miért nem akadályozzák meg a választási csalásokat? - kérdezte.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára azt mondta, kíváncsian figyelte, hogy "V. László, akit elítélt a fővárosi ítélőtábla választás rendje elleni bűntett, azaz választási csalás miatt, bejön-e az ülésterembe". Nem jött be és nem ő adta elő a felszólalást - jegyezte meg.

Ez a bűntett jogerős - hívta fel a figyelmet, hozzátéve: Varju László "korrupciós jellegű" elkövetési módon egy képviselőjelöltet akart meggyőzni arról, hogy lépjen vissza. Jó lett volna, ha erről beszél a képviselő felszólalásában, és az is, ha az esetről levonnak bizonyos következtetéseket - jegyezte meg.

Arra biztatott, figyeljék, hogy a mostani visszalépések nem ilyen esetek miatt történnek-e meg. Mielőtt másokra mutogatnak, jó lenne, megtisztítanák a saját soraikat a választási csalások elkövetőitől - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!