OGY - Krónika 3. rész (magyar-török együttműködés, belügyi feladatellátás)

Belföld, 2024.03.20

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott a magyar és a török kormány között a polgári veszélyhelyzetek terén folytatott együttműködésről szóló megállapodás kihirdetését ismertető törvényjavaslat általános vitájára szerdán az Országgyűlésben, majd a képviselők áttértek a belügyi ágazati feladatellátást támogató törvénycsomag tárgyalására.



Fidesz: fontos együttműködést rögzítenek egy kiemelt stratégiai partnerrel


Tilki Attila (Fidesz) úgy fogalmazott: a törvényjavaslat fontos együttműködést rögzít egy kiemelt stratégiai partnerrel. A világ puskaporos hordó - mondta, és a magyar diplomácia kiemelt feladatának nevezte, hogy megbízható szövetségeseket tudjon maga mellett.

Hangsúlyozta: csúcson vannak a magyar-török kapcsolatok, és arról is beszélt, hogy Törökország mindent megtett azért, hogy féken tartsa a migrációs nyomást.

A magyar kutató-mentő csapatok példásan helyt álltak tavaly is Törökországban a természeti katasztrófa által érintett területen, az ő munkájukat könnyíti meg a törvényjavaslat - jelentette ki a Fidesz támogatásáról biztosítva az előterjesztést.


MSZP: a gyorsabb és hatékonyabb segítségnyújtást szolgálja a javaslat


Harangozó Tamás (MSZP) szerint kevés olyan nemzetközi egyezmény van, amely ennyire egyértelműen mutatja meg, hogy miről szól - utalt az egy évvel ezelőtti török földrengésre, amelyben emberek tízezrei vesztették életüket.

Magyarországról több szervezet is mentette az életeket - mondta, hozzátéve, hogy az egyezmény a még gyorsabb és még hatékonyabb segítségnyújtást szolgálja, ezért támogatandó.


KDNP: büszkék lehetünk a magyar mentőcsapatok felkészültségére


Hollik István (KDNP) azt mondta: a tavalyi súlyos katasztrófa és a mentési munkákban résztvevő magyar csapatok tapasztalata hívta életre a törvényjavaslatot. Mindez segítséget jelent Törökországnak, de egy katasztrófa esetén Magyarországnak is - fűzte hozzá.

A javaslatot a frakció támogatásáról biztosítva úgy fogalmazott: büszkék lehetünk arra, hogy ha katasztrófa történik egy szövetséges országban, felkészült magyar mentőcsapatok tudnak útnak indulni.


Jobbik: Magyarország mindig élen járt a segítségnyújtásban


Sas Zoltán (Jobbik) hangsúlyozta: egy természeti katasztrófa esetén nem kérdés, hogy segíteni kell, és Magyarország ebben mindig is az élen járt.

Köszönetet mondott a mentőalakulatokban dolgozók munkájáért, majd a frakció támogatásáról biztosította a javaslatot.


Zárszó


Rétvári Bence zárszavában köszönetet mondott a javaslat konszenzusos támogatásért és a magyar mentőcsapatok méltatásáért.


Belügyi ágazati törvénycsomag


A parlament ezt követően áttért a belügyi ágazati feladatellátást támogató törvények módosításáról szóló javaslat általános vitájára.

Expozéjában Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte: a javaslatcsomag az idegenrendészeti, köznevelési, egészségügyi szabályok pontosítását, valamint deregulációs és jogharmonizációs célú módosítást tartalmaz.

Megemlítette: az Európai Unió bűnüldözési információcseréjére idén decembertől új közösségi irányelv vonatkozik; az ennek való megfeleléshez szükséges változtatások azt szolgálják, hogy a polgárok biztonságban, a szabad mozgás jogának gyakorlásával élhessenek a közösség, illetve a schengeni övezet területén.

Az idegenrendészet területét érintő változtatások között említette a szigorító szabályok pontosítását, a személyes adatok kezelésével kapcsolatos eljárások finomítását, más törvényekkel való összehang megteremtését.

Ide sorolta annak bevezetését, hogy a vendégbefektetői vízum visszavonható, ha nem, vagy nem az előre meghatározott módon valósul meg az ígért befektetés, illetve, hogy huzamos tartózkodás esetében nem csupán a nemzeti, hanem az uniós tartózkodási kártya kiadásának feltétele is lesz a társadalmi együttélés szabályainak betartása.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a kormány elkötelezett a tanulók egészséges életre nevelésében, ezért 2012-től felmenő rendszerben bevezették a mindennapos testnevelést, a szükséges feltételek megteremtése érdekében pedig jelentős infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre. Hozzátette: a most tárgyalt javaslat szűkíti és konkretizálja a részvétel alóli felmentés lehetőségeit.

Az államtitkár jelezte: a törvénycsomag az új életpályamodell módosításával megerősíti a vállalásokat annak érdekében, hogy Magyarország mielőbb megkaphassa a neki járó uniós forrásokat.

Szólt arról is: átalakítva az orvosi igazolások rendjét, a jogi és adminisztrációs terhek csökkentését kívánják elérni, így az óvodai, iskolai vagy kollégiumi foglalkozásról való távolmaradásról szóló igazolást a jövőben az elektronikus egészségügyi szolgáltató téren keresztül is továbbítani lehet.

Egészségügyi tárgyú módosításként említette az államtitkár azt is, hogy a szakellátásban induló digitális időpontfoglalási rendszert elérni nem tudóknak központi telefonos ügyfélszolgálatot indítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!