OGY - Krónika 3. rész (napirend, interpellációk)

Belföld, 2018.06.25

A napirend és nemzetközi megállapodások elfogadása után az interpellációk tárgyalására tért át az Országgyűlés a hétfői ülésén. Ezek között szóba került a bankok adóztatása, és a lakhatási helyzet, a kilakoltatások is.



Áder János államfő június 23-ától a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárává nevezte ki Vargha Tamást - hangzott el.

A Ház döntött arról, hogy a jövő évi költségvetés javaslatát 30 órás időkeretben tárgyalja, az adótörvény-módosításokat, valamint a költségvetést megalapozó törvénymódosításokat 5-5 órában.

Az Országgyűlés egyetlen változtatással fogadta el az előzetesen közzétett napirendjét a hétre: a képviselők nem szavaznak a Magyarország Kormánya és az Ománi Szultánság Kormánya között a diplomata, szolgálati és különleges útlevelekkel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről.


Határozathozatalok:


A Ház 161 igen szavazattal, 1 ellen- és 7 tartózkodás mellett fogadta el a Magyarország Kormánya és a Jordán Hásimita Királyság kormánya között a diplomata útlevéllel rendelkező állampolgáraik vízummentességéről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló javaslatot.

Egyhangúlag, 171 igen szavazattal fogadták el a képviselők a Magyarország Kormánya és Hongkong, a Kínai Népköztársaság Különleges Közigazgatási Területének Kormánya között az ideiglenesen munkát vállaló turisták programjáról szóló megállapodást.

Ugyanilyen szavazatszám mellett, egyhangúlag döntöttek az Európa Tanács terrorizmus megelőzéséről szóló egyezménye kiegészítő jegyzőkönyvének kihirdetéséről.


Interpellációk


Jobbik: mit tesznek a bankok nagyobb adóztatásáért?


Volner János (Jobbik) azt kérdezte: kíván-e a kormány tenni azért, hogy a bankok ne hárítsák át az emberekre a rájuk rótt közterheket, valamint azért, hogy az eddiginél keményebben adóztassák a pénzintézeteket?

Felidézte, tavaly, rekordnyereségre tettek szert a bankok, idén az első negyedéves eredményük 160 milliárd forint volt. A nagyobb bankok esetében mégis elengedték a bankadó egy részét - kifogásolta, ahogy szerinte a kabinet elnézi a tranzakciós illeték áthárítását is a lakosságra.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára arra mutatott rá, hogy 2016-ig veszteséget könyveltek el a pénzintézetek vagy nem volt nyereségük. Ennek oka, hogy a kormány megoldotta a devizahiteles kérdést, így a bankoknak ezermilliárd forintot kellett jóváírniuk a hitelfelvevőknek.

A banki különadóról megjegyezte: az valóban csökkent, de a 0,21 százalékos mértékével még mindig a legmagasabb bankteher az unióban. A tranzakciós illetékről kijelentette: a jövő évi adótörvények értelmében a magánszemélyek 20 ezer forintig illetékmentesen tudják majd intézni pénzügyi műveleteiket.

A képviselő nem fogadta el a választ, azt a Ház szavazta meg 115 igen szavazattal, 44 nem ellenében.


MSZP a kilakoltatásokról


Kunhalmi Ágnes arról beszélt, hogy májussal véget ért a kilakoltatási moratórium, amit szerinte a kormány csak azért hosszabbított meg idén, hogy a választások előtt az emberek ne lássák, hogy utcára rakják a családok tömegeit.

Az MSZP-s képviselő kiemelte: ma ismét családok ezreit, közte számos devizahitellel rendelkezőt érint ez a kérdés, akiknek az állami mentőövek nem segítettek. Emellett az önkormányzati bérlakásokból is hontalanná válhatnak az emberek, a késedelmes jelzáloghitelek száma pedig tavaly 120 ezer körül volt. Összegzése szerint akár a negyvenezret is elérheti a kilakoltatások száma idén, s célzott állami segítség nélkül az önkormányzatok nem tudják a lakhatási válságot kezelni.

"A magáncsőd maga a csőd", a nemzeti eszközkezelő is bedugult mostanra - sorolta a szocialista politikus, s azt kérdezte: miért nem tesznek semmit, hogy 10 ezrek normális lakhatáshoz jussanak?

Tállai András, a pénzügyi tárca államtitkára szerint a képviselő saját korábbi kormánya politikája elé tartott tükröt, s amit okoztak, azt a Fidesz-kormányon kéri számon.

Mint rámutatott: 2002-ben még 15 százaléka volt a devizahitelek aránya, 2007-re 60 százalékra nőtt, 2008-ra már kétmillió magyar embert érintettek, s az így okozott társadalmi válságot 2010-től a Fidesz-kormánynak kellett a helyére tennie.

Jelenleg 5200 ingatlan-árverés van folyamatban - jegyezte meg. Hozzátette: a kormány az elmúlt két ciklusban a devizahitel-válságot több lépcsőben, alapvetően megoldotta. Ma már csak olyan hitelt lehet felvenni, ami mögött biztos jövedelem áll. Szerinte komoly eredményeket értek el, amit nemzetközi szinten is elismernek.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 115 igen, 38 nem és 1 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!