OGY - Krónika 4. rész (agrártörvények, honvédek jogállása)

Belföld, 2024.04.11

Lezárta az egyes agrártárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját csütörtökön az Országgyűlés, amely a honvédek jogállásával összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat vitájával folytatta munkáját.



Agrártörvények



DK: miért kell négyhavonta húsznál több agrártörvényt módosítani?



Földi Judit (DK) azt kérdezte, miért van szükség négyhavonta húsznál több agrártárgyú törvényt módosítására. Elmondta, a hatásvizsgálatok szerint az előterjesztés érdemben nem javítja az ország versenyképességét.

Azt is tudakolta, mikor kezdődik meg annak a 2900 milliárd forintnak a felhasználása a magyar vidék, agrárium és az élelmiszerellátás számára, amelyről már egy éve hallani.

Elmondta, a javaslat új földvédelmi bírságot vezetne be akkor, ha a föld időleges, más célú hasznosításának bejelentését az igénybe vevő a felszólítás előtt nem tette meg. Hozzátette: bírság kiszabása előtt írásbeli figyelmeztetést kellene küldeni.

Földi Judit kitért arra, hogy az elmúlt években 40 százalék fölé ugrott az élelmiszerek inflációja, és ez nem a háború, vagy a multik áremelésének hatása, hanem a kormány hibája. Az agráriumban az ukrán gabona és a zöld törekvés az új Soros - jegyezte meg.



Jobbik: a magyar kormány elhibázott döntéseit ki lehet javítani



Bencze János (Jobbik) véleménye szerint a törvényjavaslat előkészítésekor a gazdák javaslataiból merítettek. Elmondta, nagyon komoly gondok vannak a Kárpát-medencében az éghajlatváltozás és az ukrán gabona miatt. Ezt tudomásul kell venni, az Európai Unió döntéseit nem tudják felülírni, de a magyar kormány elhibázott döntéseit ki lehet javítani - közölte.

Az autós társadalom nevében üdvözölte azt a módosítást, hogy vadgázolás esetén nem érvényesíthető kár, ha annak bekövetkezése a jármű vezetőjének nem róható fel.

Szóvá tette, hogy a vadászterületen a vad mozgását befolyásoló kerítést ezentúl a vadászatra jogosult, vagyis a vadásztársaság fogja engedélyezni a pártatlan vadászati hatóság helyett.



Zárszó



Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, az élet meglepetéseket hoz és alapvető jelzésekre reagálnak akkor, amikor ilyen sok törvényt módosítanak.

A DK-s képviselőnek válaszolva közölte, idén több mint hatvan pályázati forrás nyílik meg, szinte az egész ágazatnak lesz pályázati lehetőség. Az első pályázatok április végén jelennek meg.

Az ukrán gabona kapcsán azzal is vádolta a DK-s politikust, hogy frakciója háborúpárti. Az ukrán gabona most is bejön az országba, de a baloldal ezt itt tartotta volna az országban, a kormány azonban csak a tranzitforgalmat engedélyezi - mondta.

Kitért arra is, hogy Dél-Alföldön 80 milliméter csapadék hiányzik, aszály fenyeget; "kint van az őszi kalászosok zászlós levele", ezt azt jelenti, hogy egy hét múlva "kihányja" a kalászát, majd negyven nap múlva aratás. Ennek veszélye a terméscsökkenés lehet, és minőségi problémák - magyarázta.


A honvédek jogállásával összefüggő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat


Államtitkár: egy modern hadseregnek hatékony jogszabályi környezetre is szüksége van


Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára expozéjában hangsúlyozta, hogy egy modern hadseregnek nemcsak high-tech eszközökre és elkötelezett, képzett katonákra van szüksége, hanem a változó világra reagálni képes jogszabályi környezetre is.

Elmondása szerint a javaslat célja, hogy az alaptörvény 12. módosítását - miszerint a honvédség hivatásos állományú tagjainak jogállásáról a kormány alkot rendeletet - átvezesse a jogszabályok rendszerén. Ennek érdekében 37 törvény módosítását, valamint egy törvény hatályon kívül helyezését célozza a javaslat.

Ez az a szabályozás, amely biztosítja a kormány számára egy hatékony és a változó kihívásokat eredményesen követni képes jogállási rendelet megalkotását - jelezte.


Fidesz: a honvédség irányítása rugalmasabb struktúrában valósulhat meg


Ferencz Orsolya (Fidesz) emlékeztetett arra, hogy a szomszédban drámai háború zajlik, hiszen Oroszország megtámadta Ukrajnát, és máig tartó állóháború alakult ki. Úgy tűnik, Oroszország a felőrlés taktikáját alkalmazza, a területi integritás helyreállítása így a fegyverszállítás révén nem tűnik megvalósíthatónak, de az eszkaláció irányába mutat - értékelt.

Felidézte azt is, hogy a magyar kormány a kezdetektől a tárgyalások fontosságát hangsúlyozta, míg a baloldal háborúpárti álláspontot képvisel.

Szavai szerint a béke megvédéséhez minél erősebb hadsereget kell felépíteni. Ennek érdekében tavaly fogadták el azt a módosítást, mely szerint a kormány alkot rendeletet a jogállásról, mert a jelenlegi biztonsági környezetben nagyon gyorsan változnak a körülmények - fűzte hozzá.

Mivel nem a béke irányába mozdult el a biztonsági helyzet, indokolt, hogy magyar hadsereg irányítása a korábbinál rugalmasabb struktúrában tudjon megvalósulni, ezért a Fidesz támogatja a javaslatot - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!