OGY - Krónika 4. rész (államközi egyezmények)

Belföld, 2018.06.12

A parlament további államközi egyezmények tárgyalásával folytatta munkáját kedden. A Ház elé kerültek a Moldovával, Jordániával, Grúziával és Macedóniával kötött különböző témájú megállapodások.



Bővül a Moldovával kötött légiközlekedési megállapodás


Az Országgyűlés megtárgyalta az Európai Unió és a Moldovai Köztársaság közös légtér létrehozásáról létrejött megállapodásának bővítését.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy a szerződést a horvát uniós csatlakozás miatt kell módosítani.

Balla Mihály, a Fidesz vezérszónoka hangsúlyozta, Magyarország érdeke a keleti partnerségi program erősítése, ezért támogatást nyújtunk a moldovai európai integrációs törekvésekhez. Magyarország támogatta a Moldovával kötött társulási és vízummentességi megállapodást is - emelte ki.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt mondta, hogy egy technikai jellegű kiegészítésről van szó, ugyanis a horvát uniós csatlakozást követően több EU-s megállapodást is ki kell bővíteni. Hangsúlyozta, hogy a dokumentum közel három évvel azt követően került a magyar parlament elé, hogy azt Brüsszelben elfogadták.

Gurmai Zita (MSZP) jelezte, hogy frakciója támogatja a javaslatot.

Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök lezárta az általános vitát.


Ki kell bővíteni a Jordániával kötött légiközlekedési megállapodást


A Ház ezután áttért az EU és a Jordán Hásimita Királyság között létrejött euromediterrán légi közlekedési megállapodásról készült jegyzőkönyv kihirdetésének tárgyalására.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára újfent azt hangsúlyozta, hogy a megállapodást Horvátország uniós csatlakozása miatt kell kibővíteni.

Balla Mihály (Fidesz) azt mondta, hogy Magyarország számára is fontos a Jordániával való együttműködés fejlesztése, az országgal több kétoldalú egyezményt is kötött Magyarország.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) technikai jellegűnek minősítette a javaslatot.

Gurmai Zita (MSZP) a szocialista képviselőcsoport támogatásáról biztosította a javaslatot.

Ezután Lezsák Sándor levezető elnök az általános vitát lezárta.


Minden felszólaló támogatta az EU és Grúzia légügyi egyezményének kibővítését



A szaktárca képviselője a törvényhozás támogatását kérte az Európai Unió és Grúzia légi közlekedési egyezményének kibővítéséhez; a frakciók felszólaló képviselői kivétel nélkül támogatásukról biztosították az indítványt.

Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára ebben az esetben is elmondta, hogy a megállapodást Horvátország uniós csatlakozása miatt kell kibővíteni.

A vezérszónokok sorát nyitó Balla Mihály (Fidesz) az EU versenyképessége szempontjából fontosnak nevezte, hogy a közösségnek minél több külső partnere legyen, Grúzia felfogása pedig ezzel egybecseng. Mint mondta, a kaukázusi ország célja a teljes jogú EU- és NATO-tagság megszerzése, és mindkét fél érdekelt a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok elmélyítésében.

A Jobbik-frakció támogatásáról biztosította az indítványt Varga-Damm Andrea, kifogásolva ugyanakkor, hogy nemzetközi szerződések több éves késéssel kerülnek ratifikációra a törvényhozás elé.

Szintén támogatólag nyilatkozott képviselőcsoportja nevében Gurmai Zita szocialista képviselő.

Ezt követően az elnök lezárta az indítvány általános vitáját.


Macedónia európai társulási egyezményének ratifikációja



Magyarország a Nyugat-Balkán integrációjának elkötelezett és következetes híve az egész félsziget stabilitásának érdekében, hiszen ez a mi biztonságunkat is szolgálja - hangsúlyozta az Európai közösségek és Macedónia társulási megállapodásának ratifikációjáról rendezett általános vita során a Miniszterelnökség államtitkára.

Takács Szabolcs Ferenc kiemelte: a balkáni ország külpolitikájának kiemelt prioritása az uniós és az euroatlanti csatlakozás, a szkopjei kormány számára pedig legitimációs kérdés, hogy az integráció területén mielőbb eredményeket tudjon felmutatni.

Mindeközben, mondta, az unió erősíti a kézzelfogható együttműködést, valamint felkészül a bővítés utáni helyzetre.

Szólt arról is: a nyugat-balkáni migrációs útvonal kulcspozíciójában fekvő állam "gyakorlatilag lezárta határait" az illegálisan érkezők előtt.

Balla Mihály (Fidesz) szerint az EU-nak fel kell ismernie, hogy a térség biztonsága csak az uniós és euroatlanti tagfelvételek folyamatának felgyorsításával garantálható, az ottani állapotok pedig közvetlen hatással vannak Magyarország biztonsági helyzetére.

Z. Kárpár Dániel (Jobbik) szerint az egyezmény tulajdonképpen Magyarország határvédelmét is szolgálja. A politikus annak a véleményének adott hangot, "az unió gyakorlatilag cserben hagyta" a nyugat-balkáni térséget a migrációs válság során.

Gurmai Zita (MSZP) ismertette a csatlakozási párbeszéd részleteit, és elmondta azt is: Magyarország nemzeti érdeke a térség stabilizációja és Macedónia euroatlanti integrációja, így a javaslatot az MSZP támogatja.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszában úgy vélte: az illegális migráció megállításában is fontos szerepet játszik Macedónia.



Az ülésen elnöklő Hiller István (MSZP) az általános vitát lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!