OGY - Krónika 4. rész (interpellációk)

Belföld, 2018.07.02

A nyugdíjemelésekről, a villamos energiáról és a magyar V4-es elnökségről is kérdeztek a képviselők a hétfői interpellációk során a parlamentben.



A DK a nyugdíjemelésekről


Gréczy Zsolt (DK) arról beszélt: korábban azt ígérte a Fidesz, hogy a nyugdíjasoknak is jobban fog menni. Az ellenzéki politikus összevetette a Fidesz-kormány első hét évét a szocialista kormányok tevékenységével, s azt mondta: korábban reálértéken átlagosan kétszer gyorsabban emelkedett a juttatások összege, mint a Fidesz-kormány alatt. Miért verték át a nyugdíjasokat? - kérdezte.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára úgy válaszolt: a szocialista kormányoknak nem a nyugdíjasok számítottak, hanem az, hogy mit vár el az IMF vagy Brüsszel. Mindenki látta, hogy nem az emberek érdeke a fontos, nem Magyarország érdeke az első, hanem a külföldi minősítők - mondta az államtitkár.

Közölte: 2010-18 között összesen 29,8 százalékos nyugdíjemelés volt Magyarországon, a nyugdíjak vásárlóértéke csaknem tíz százalékkal nőtt. Jövőre is biztosítják, hogy a nyugdíjak megőrizzék értéküket - szögezte le az államtitkár. Kitért a kormány által biztosított Erzsébet-utalványokra, illetve a nyugdíjprémiumra és a nyugdíjkiegészítésekre is.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 114 igen szavazattal, 39 nem ellenében ugyanakkor jóváhagyta.


LMP: mi alapján fejlesztik a villamosenergia-hálózatot?


Csárdi Antal (LMP) azt kérdezte, hogy mi alapján fejlesztik az ország villamosenergia-hálózatát.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy az országos területrendezési tervről szóló törvény határozza meg az infrastruktúrahálózatok térbeli rendjét. A jogszabályban viszont nem szerepel az Albertirsa-Kecskemét közötti fejlesztési szakasz - tette hozzá.

A tervezett szakasz nyomvonalát módosították, de az továbbra is elfogadhatatlan - szögezte le. A nyomvonal sok települést, több száz tanyát és természetvédelmi területeket is érint - hangsúlyozta a képviselő.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt felelte, hogy az ágazati szabályok megfelelnek a biztonságos ellátás követelményeinek. Hozzátette, hogy az ellátást szolgáló hálózati infrastruktúraelemek fejlesztését időben végre kell hajtani.

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (Mavir) átviteli hálózatának fejlesztése műszaki szükségleteken alapul - emelte ki. Az a cél, hogy az igény bővülése mellett is hosszú távon lehessen biztosítani az ellátást, ez igaz a Kecskemét-Albertirsa szakaszra is - közölte.

A képviselő nem fogadta el a választ, ezt a parlament tette meg 114 igennel, 40 nem és egy tartózkodás ellenében.


Párbeszéd: miért nem a munkavállalók terheit könnyítik?


Tordai Bence (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy miért a munkáltatók és miért nem a munkavállalók terheit könnyíti a kormány az adóék mérséklésével.

A szociális hozzájárulási adó csökkentésével csaknem százmilliárd forint marad a vállalkozásoknál, de azt semmi nem garantálja, hogy ebből az alkalmazottak bére nő majd - ismertette véleményét.

A képviselő azt is megkérdezte, hogy a kormány valóban elveszi-e az 55 év felettiek után járó adókedvezményt.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt felelte, hogy ma Magyarországon 4,4 millió ember végez értékteremtő munkát. Hozzátette, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése kiszámítható.

Azt is hangsúlyozta, hogy a bérnövekedés többszörösen meghaladja a szociális hozzájárulási adó csökkentésének mértékét. Kiemelte, hogy az adóék 2016-2018. között 48,3 százalékról 45 százalékra csökkent.

A munkahelyvédelmi akció bevezetése óta 30 százalékkal nőtt az 55 év felettiek foglalkoztatása - hívta fel a figyelmet az államtitkár.

A választ a politikus nem fogadta el, a Ház viszont 111 igennel, 43 nem ellenében jóváhagyta.


Fidesz: mi a magyar V4-elnökség mérlege?


Balla Mihály (Fidesz) a közelmúltban véget ért magyar V4-elnökség mérlegére volt kíváncsi. A képviselő úgy fogalmazott, a visegrádi csoport (V4) "jó formában van", mert ez a kontinens legsikeresebb régiója, az EU gazdasági motorja.

A V4-ek a sorskérdésekben egységesek, a migrációban ügyében mind a négy ország egyetért abban, hogy Európának meg kell védeni a határait - mondta a politikus. Abban is egyetértenek, hogy az EU pénzét nem migránsokra, hanem az európai emberekre kell költeni - tette hozzá.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára azt felelte, hogy a V4-ek soha nem voltak olyan erősek és egységesek, mint manapság. A szövetség gazdasági és politikai súlya is jelentős - tette hozzá.

A magyar elnökség alatt több mint 250 politikai találkozót, illetve szakmai eseményt rendeztek - emelte ki.

A V4-ek erős nemzetállamokra épülő Európát akarnak, illetve nem akarnak több jogkört átadni Brüsszelnek - szögezte le. Hozzátette, abban is azonos az álláspont, hogy erős határvédelmet szeretnének, a kvótákat elutasítják és úgy gondolják, hogy a hot spotokat Európán kívül kell létrehozni - mondta.

A képviselő a választ elfogadta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!