TV műsor

OGY - Krónika 4. rész (Napirend előtt: Orbán Viktor viszonválasza)

Belföld, 2020.03.16
Orbán: az egészségügyi felsőoktatásban hallgatók is bármikor behívhatók


Orbán Viktor viszonválaszában jelezte, hogy hétfőtől az egészségügyi felsőoktatásban hallgatók is egészségügyi dolgozónak minősülnek, így nem hagyhatják el az országot és bármikor behívhatók munkára.

A miniszterelnök elmondta, hogy a lépést már a rendőrök esetében is megtették, a tisztjelöltek most szolgálatba léptek, amit hétfőn az egészségügyre is kiterjesztettek.

A miniszterelnök kijelentette azt is: a védőfelszereléseket is elsősorban az egészségügyi dolgozóknak biztosítják, miután Kínában a betegeket ápolók 4 százaléka, míg Olaszországban 10 százalékuk fertőződött meg.

Hangsúlyozta azt is: a védekezéshez szükséges minden költségvetési forrás azonnal rendelkezésre áll. Felülről nyitott kasszát hoztak létre, így nem kell folyamatosan átcsoportosítani a szükséges összegeket - közölte.

Orbán Viktor csalódásának adott hangot, amiért még mindig vannak, akik nem értik a helyzetet és nem képesek a pártpolitikai szempontok fölé emelkedni. Szamárságnak minősítette a felvetést, ami szerint a kormány felelőssége lenne, hogy nem akadályozta meg a vírus betörését az országba.

A munkaadóktól és alkalmazottaiktól is személyes erőfeszítést kért a miniszterelnök a munkahelyek megőrzésében, hangsúlyozva, "nem lesz rendkívüli helyzet számunkra", ha megugrik az állástalanok aránya, ami most három százalék, azaz a tíz évvel ezelőtti negyede.

Orbán Viktor szerint pont az ellenkező irányba kell elindulni ahhoz képest, amit az ellenzékiek javasolnak, "a mi elképzelésünk szerint olyan intézkedéseket kell hozni, amelyek segítik az embereket munkában maradni", tehát az állásban tartás, nem a kieső jövedelem pótlása a cél, noha ez utóbbira később szükség lehet.

Hangsúlyozta: ha a munkaadók helyett az állam fizetné ki a kimaradt bért, az végül megszorításokhoz vezetne; "nem megszorítások lesznek; növekedéstámogatás lesz" - fogalmazott.

Leszögezte: az iskolák azért nem zártak be, hogy elkülönített, kis csoportos rendszerben befogadják azokat a gyerekeket, akiknek a szülei nem tudnak otthon maradni velük.

A miniszterelnök szerint nem baj, inkább szerencse, hogy az egészségügy és az oktatás ma centralizáltan működik Magyarországon, mert könnyebb így megbirkózni a válsággal, mint decentralizáltan.

Furcsa formája a szétverésnek, ha minden évben 770 milliárd forinttal többet költünk az egészségügyre, mint a megelőző időszakban - jelentette ki az egészségügy állapotával kapcsolatos ellenzéki kritikákra reagálva.

Ami a Magyar Orvosi Kamarát illet: a javaslataikat ismerjük, befogadjuk, és amit abból meg tudunk valósítani, meg is valósítjuk - jelentette ki a kormányfő.

A koronavírus-szűrések számának emelését elvetve azt közölte: "a szűrés fizikailag nem lehetséges", mert az antitestek megjelenése előtt csak 50-70 százalékos a vizsgálatok biztonsága.

Nehéz idők jönnek, sokkal nehezebbek, mint amik eddig voltak, nincs sok tudásunk, de ami van, az inkább riasztó - jelentette ki Orbán Viktor, példaként hozva, hogy Ausztriában nyolc nap alatt emelkedett harmincról ötszázra az estek száma.

A fertőzés terjedésének gyorsuló üteme miatt "most jön a neheze, most jön az igazit terhelés, most kell majd helytállni" - tette hozzá. Megjegyezte, ha ilyen válságban az emberek idegesek, akár bizonytalanok is, az ország vezetőinek higgadtságra, nyugalomra és határozottságra van szüksége
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!