OGY - Krónika 5. rész (bizottsági jelentések vitái)

Belföld, 2018.07.17

Több törvényjavaslat összegző módosító javaslatainak vitáit is lefolytatta kedden az Országgyűlés.  



Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló törvény módosítása


Dunai Mónika (Fidesz) elmondta: a javaslat célja, hogy az egyetemen korszerű oktatás valósulhasson meg, ezért kívánják hatékonyabbá tenni működését. Emlékeztetett: az egyetem célja állampolgárbarát közszolgálati modell megteremtése.

Brenner Koloman (Jobbik) aggályosnak ítélte, hogy a korábban négy miniszter által irányított intézményt a jövőben egy kézben, a kancelláriaminiszter igazgatja, emellett tarthatatlannak nevezte, hogy csak az államtudomány mesterszakon végzettek lehetnek a közigazgatás részei.

Dunai Mónika előterjesztőként azt felelte: az egyetem kulcsfontosságú, hiszen olyan szakembereket kell képeznie, akik a közigazgatásban magas szakmai tudással rendelkeznek. Hozzátette: az egyes miniszterek saját tárcájuk terhére, külön megállapodás keretében támogathatják az egyetemen azt a szakképzést, ami a saját tárcájukat érinti.


Bethlen Gábor Alapról szóló törvény módosítása


Bóna Zoltán (Fidesz) elmondta: a jogszabályhoz egy olyan módosítás is készült, amely a magyar-magyar kapcsolatok erősítését szolgáló Határtalanul! program fedezetét a Bethlen Gábor Alapon keresztül biztosítja.

Zsigmond Barna Pál (Fidesz) előterjesztőként az alap múltjára hívta fel a figyelmet, és arra, hogy az alap több mint 240 ezer határon túli magyar számára biztosít oktatási támogatást. Rámutatott: a nemzetiségi és egyházi források is az alaphoz kerülnek.

Molnár Zsolt (MSZP) azt kifogásolta, hogy a pályázatokat a Fidesz által kinevezettek bírálják el. Szerinte a határon túli szervezeteknek kellene dönteniük erről, így ugyanis fenntartják a nemzet megosztottságát - fogalmazott.

Szávay István (Jobbik) szerint Molnár Zsolt kritikái akkor lennének hitelesek, ha a szocialisták máshogy kezelték volna az ügyet. Megjegyezte, bár van alapja a szocialista politikus által elmondottaknak, de úgy ítélte meg: az MSZP-kormányok lényegesen kevesebb forrást fordítottak a célra.

Közölte: bár hiányérzetük van a javaslattal kapcsolatban, amelyeket ősszel módosításokkal orvosolnának, a mostani változtatás irányát helyeslik, így támogatni fogják azt. Kijelentette: a programnak jobb gazdája lesz a Miniszterelnökség, mint az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A pályázati eljárást azonban érthetetlennek, túlbürokratizáltnak ítélte.

Molnár Zsolt (MSZP) - egyetértve az előtte felszólaló bírálataival - azt kérdezte: ha a Jobbiknak kifogása, hiányérzete van az anyaggal kapcsolatban, akkor miért szavaznák meg.

Az ellenzéki képviselő helyesnek nevezte az alap célját, megemlítve ugyanakkor, hogy ott szerinte erőteljes pártbefolyás érvényesül.

Hiányolta ugyanakkor, hogy a költségvetés legfőbb tételét adó Szülőföldön magyarul program mellől hiányoznak a hatástanulmányok.

A vita lezárása után előterjesztőként felszólaló Zsigmond Barna Pál (Fidesz) arról beszélt: az ellenzék részéről tapasztalt "némi konstruktív hozzáállást", de valótlan állításokat is.

A szocialista pártnak címezve kijelentette, "önök voltak azok, akik magyart a magyarral szembefordítottak", példaként a kettős állampolgárságról rendezett népszavazást és a Magyar Állandó Értekezlet megszüntetését hozva fel.

Mint mondta, a 2010 óta eltelt nyolc esztendő sikeres nemzetpolitikája volt az, amelynek talán sikerült a korábban történteket feledtetnie.



Sport- és egyesülési jogról szóló törvény módosítása


A törvényalkotási bizottság álláspontját tolmácsolva Dunai Mónika (Fidesz) azt emelte ki: a törvénymódosítás célja, közvetítéshez fűződő, legnagyobb vagyoni értékkel bíró jogok sportszövetségektől egyesületekhez helyezése, amivel monopóliumokat számolnak fel.

Emellett, tette hozzá, olyan választott bíráskodási rendszer vezethetnek be az előterjesztés megszavazása után, ahol garantált, hogy a területet alaposan ismerő szakembere döntenek a vitás kérdésekben.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár hangsúlyozta: a közvetítési jogok átadásával az egyesületek függetlenségét és hatékony gazdálkodását kívánják támogatni, a választott bíráskodásban pedig kifejezetten sportügyekre specializálódott fórumok kezébe kerülnek döntések.

Az államtitkár megemlítette: a kormány már dolgozik a sporttörvény további módosításának előkészítésén, reagálva ezzel a területen megjelent újdonságokra és a gyakorlati tapasztalatokra.

Az egyetlen hozzászóló, a fideszes Bánki Erik - megjegyezve, hogy az előterjesztéshez nem érkezett érdemi módosító indítvány - a javaslat támogatására kérte képviselőtársait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!