OGY - Krónika 5. rész (interpellációk)

Belföld, 2018.07.16

Folytatódtak az interpellációk a parlament hétfői ülésnapján, ennek során a képviselők közlekedési, biztonsági és egészségügyi témákról is kérdezték az államtitkárokat.



LMP: mikor lesz rendes közlekedés a Balaton környékén?


Keresztes László Lóránt (LMP) a balatoni régió közlekedésfejlesztéséről kérdezett. Elmondása szerint a balatoni régió nyáron agglomerációként működik, de a közlekedési feltételek nem adottak annak ellenére, hogy voltak fejlesztések, de a menetidő nem csökkent jelentősen, s a komfort sem nőtt. Szerinte súlyos probléma, hogy az északi parti vasútfejlesztés is késik és a műszaki tartalom is csökken majd.

A képviselő azt kérdezte, mikor lesz rendes, megfelelő minőségű vasúti közlekedés az északi parton és mikor lesznek az elsőrendű utak felújítva.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, csak a déli parti vasútvonal 200 kilométer hosszan újult meg, Keszthelyig 1 óra 20 perccel csökkent a menetidő és 2020-ig 365 milliárd forintot biztosítanak a balatoni régió fejlesztésére.

Hozzátette: a kerékpárút-hálózat fejlesztésére 9 milliárd forintot fordít a kormány, és összekötik a balatoni kerékpárutat Veszprémmel, Budapesttel, Szentgotthárddal is.

Keresztes László Lóránt nem fogadta el a választ, mert az államtitkár szerinte egyetlen kérdésére sem válaszolt. A parlament 116 igen és 30 nem ellenében fogadta el a választ.


Párbeszéd: új metrószerelvények érkeztek Budapestre?


Tordai Bence, a Párbeszéd képviselője a Budapestre érkezett metrószerelvényekkel kapcsolatban kérdezte Cseresnyés Pétert. Mint mondta, Orbán Viktor Vlagyimir Putyin orosz elnökkel nemcsak Paks 2-ről, hanem az orosz metrókocsik felújításáról is megállapodott, de az új orosz szerelvények így is elavultak és egy "tisztességes" versenyben nem állták volna meg a helyüket. A kormány tisztességtelen trükköt alkalmazott: felújításnak álcázták az üzletet, és az olcsóbb, jobb ajánlatokat kizárták - folytatta. Erre bizonyíték szerinte, hogy Moszkvában lefotóztak egy olyan metrókocsit, amelynek pályaszáma alapján Budapesten kellene futnia felújítva. A képviselő azt kérte, a kormány mondja meg, hogy új vagy felújított szerelvények érkeztek-e Budapestre.

Cseresnyés Péter államtitkár úgy válaszolt, a képviselő rossz helyen tette fel a kérdését, mert a kormány kezességet vállalt a projektben, egyebekben nem volt köze a metróbeszerzéshez, az ügy nem tartozik a minisztérium hatáskörébe. Hozzátette: a szaktárca csak a típusengedély és üzembe helyezési engedély kiadásában járt el, és ezek az eljárások rendben befejeződtek.

Tordai Bence nem fogadta el a választ. A parlament 114 igen, 27 nem és 1 tartózkodás mellett elfogadta a választ.


Fidesz: megkezdte-e a felkészülést a rendőrség a "Stop Soros" betartatására?


Ágh Péter fideszes képviselő a közelmúltban elfogadott "Stop Soros" törvénycsomaggal kapcsolatban kérdezte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát. A képviselő felidézte, hogy több éve tart már a migránsok beáramlása Európába, Soros György és szervezetei szervezetten utaztatják Európába a bevándorlókat, és javasolja, hogy az ő hiteléből finanszírozzák a migránsok integrációját.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány időben felismerte a problémát, és tett ellene, a "Stop Soros" törvénycsomag elfogadása és szabályrendszere megfelelő garanciát nyújt arra, hogy Magyarország nem válik bevándorlóországgá. Azt kérdezte, hogy a rendőrség megkezdte-e a felkészülést az intézkedések betartatására.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt válaszolta, minden rendőri szerv tájékoztatást kapott, az állomány felkészítése pedig megkezdődött. Emellett pénteken szavaznak a 2019-es költségvetésről, amelyben több forrást biztosítanak a rendőrségnek. Ez sokat jelent, mert a rendőrségnek is megvan a szerepe abban, hogy megakadályozzák a jogellenes bevándorlást - mondta.

Ágh Péter elfogadta a választ, hangsúlyozva: a rendőrségnek is köszönhető, hogy Magyarország a világ egyik legbiztonságosabb országa lett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!