OGY - Krónika 5. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2020.03.16

A koronavírus-fertőzés elleni védekezésről szóltak a hétfői napirend előtti felszólalások az Országgyűlésben.



Párbeszéd: társadalomvédelmi akciótervre van szükség



Tordai Bence (Párbeszéd) közölte: a Párbeszéd határozati javaslatban kezdeményezi, hogy a kormány - a koronavírus elleni védekezés keretében - a gazdaságvédelmi mellett készítsen társadalomvédelmi akciótervet is. Ez azokkal az emberekkel foglalkozna, akik eddig is nehezen éltek vagy a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben elveszítik a jövedelmüket.

Javasolta: az érintettek számára függesszék fel törlesztőrészleteket és rezsiköltségeket, illetve biztosítsanak számukra stabil, kiszámítható jövedelmet. Hozzátette, a Párbeszéd az alapjövedelem gondolatával is ezt képviseli évek óta.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hangsúlyozta, hogy a kormány minden társadalmi csoportot és minden gazdasági következményt figyelembe fog venni, de figyelmeztetett: ebben szakaszban az emberélet védelme az első, utána következnek a gazdasági lépések.

Úgy értékelt: hosszú küzdelemre kell berendezkedni, és ebben a helyeztben "minden magyar felelős minden magyarért", vagyis a védekezés sikere azon is múlik, hogy minden magyar állampolgár betartja-e a szabályokat.

Megerősítette: csökkenteni kell az emberek közötti érintkezések számát, ami természetesen nehéz döntés, hiszen az ember társas létre született, de csak így lehet mérsékelni az egészségügyi rendszer terhelését.

A Párbeszéd képviselőjét arra figyelmeztette: "nem fér bele", hogy az elmúlt napokban polgári engedetlenséget hirdetett, mert ez nem felelősségteljes lépés. Mi lesz, ha az állampolgárok az önök felhívására nem tartják be a hatóságok utasításait? - tette fel a kérdést az államtitkár, arra kérve a Párbeszédet, hogy ezekben a napokban "vegye fel a felelősség ruháját", mert a vírus "nem ismer pártokat és közömbös a belpolitikái vitákra".

Ilyen időkben az emberélet védelme a fontos - jelentette ki.



LMP: újra kell gondolni a kontaktvizsgálatok protokollját



Csárdi Antal (LMP) a koronavírus elleni védekezéssel kapcsolatban a kontaktkutatás protokolljának újragondolását vetette fel, arra az esetre hivatkozva, amikor egy budapesti gimnázium egyik tanulójának édesanyjáról derült ki, hogy fertőzött. Hangsúlyozta: ma csak a kórházi ellátásra szorulókat tekinti betegnek a protokoll, de tudjuk, hogy sokkal több beteg van, ezért a kontaktkutatásnak is sokkal szélesebb kört kellene érintenie.

Azt is kérte a kormányoldaltól, hogy a közbizalom fenntartása érdekében javítsanak a tájékoztatás és a kommunikáció színvonalán. Egyben bírálta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár "arrogáns" fellépését, és azt is, hogy egészségügyi szakember már nem jelenik meg a sajtótájékoztatókon.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a képviselő által említett konkrét eset kapcsán azt mondta: az adott iskola igazgatója haladéktalanul tájékoztatta az iskola diákjait, oktatóit és a szülőket is, valamint felvette a kapcsolatot a tisztiorvosi szolgálattal, hogy senki ne legyenek veszélyben. Hozzátette: nem sokkal később a kormány általános intézkedést is hozott, hiszen hétfőtől digitális munkarendre álltak át az iskolák. Az államtitkár megköszönte a pedagógusoknak azt, hogy a hétvégén igyekeztek aktívan felkészülni a hétfői átállásra. Mint mondta, ezt jelzi az Oktatási Hivatal és a Kréta rendszer megnövekedett látogatószáma is.

A protokollokról szólva elmondta: ezek jó részét a WHO ajánlásai alapján fogadja el az Nemzeti Népegészségügyi Központ és a tisztifőorvos.



DK: szükség lesz az emberek fegyelmezett viselkedésére



Arató Gergely (DK) arról beszélt: a koronavírus miatt kialakult helyzet nem az éles belpolitikai csatározások ideje kell, hogy legyen, mert olyan kihívással nézünk szembe, ahol minden politikai erőnek együtt kell működnie. Visszautasította, hogy az ellenzéki pártok javaslatait sunyiságnak vagy pánikkeltésnek nevezzék. Mint mondta, a DK az elmúlt hetekben 38 javaslatot tett, amiből sokat megfogadtak, de még van olyan, amit a kormánynak érdemben el kellene bírálnia.

Ugyanakkor hangsúlyozta: nem lehetünk vakok, amikor a kormány védőfelszerelés, maszk és a kesztyű nélkül küldi a egészségügyi dolgozókat harcba, amikor a kontaktokat sem hajlandó tesztelni.

Szükség lesz az emberek fegyelmezett viselkedésére, ezért a DK is azt kéri mindenkitől, hogy tartsa be a járványvédelmi tanácsokat - üzente.

Dömötör Csaba államtitkár elmondta: minden magyar állampolgár együttműködésére szükség van, mindenkinek fel kell tennie azt kérdést saját magának, hogy mit tehet maga és honfitársai biztonságáért.

Az oktatás digitális átállása kapcsán türelmet kért, és arra figyelmeztetett: sok múlik azon, hogy a diákok kerüljék a csoportos találkozásokat, illetve a szülők a gyermekek felügyeletét ne a nagyszülőkre bízzák.

Kiemelte: a szükséges eszközök rendelkezésre állnak, a laborkapacitás több ezres mintavételre elegendő, de további 7 labor kijelölése megtörtént meg és a gyorstesztek hatósági bevizsgálása is folyik. Rendelkezésre áll 22 millió pár kesztyű, 1,2 millió sebészmaszk, érkezik további egymillió műtéti sebészmaszk, van két-kétezer lélegeztető és altatógép, a háziorvosok pedig az elmúlt hetekben 4 ezer doboz maszkot vehettek át, és további 1700 doboz maszk áll rendelkezésre - ismertette.

A kommunikációval kapcsolatban annak méltánylását kérte a sajtó munkatáraitól és a képviselőktől is, hogy az operatív törzs munkatárainak a sajtótájékoztatók előtt és azt követően is vissza kell térniük felelősségteljes munkájukhoz, saját állomáshelyükre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!