OGY - Krónika 6. rész (állami vagyon)

Belföld, 2018.07.03

A parlament kedden lefolytatta az állami vagyongazdálkodással összefüggő törvényjavaslat vitáját.



Fónagy: cél az erős és hatékony állam létrehozása


Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár arra mutatott rá, hogy a kormány célja az erős és hatékony állam létrehozása, olyané, amely őrködik a nemzeti vagyon felett.

Indokoltnak ítélte, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ágazatokban és vállalatokban megerősítsék az állam tulajdonosi szerepét, de azt is, hogy a tulajdonosi joggyakorlást olyan emberre bízzák, aki a legmagasabb fokú szakmaiság mellett képviseli az állam érdekét.

A piaci kihívásokhoz is alkalmazkodni kell - mutatott rá -, ezért szerinte fel kell hatalmazni a kormányt arra, hogy egyedi határozatával jelölje ki a tulajdonosi jogokat gyakorló személyt.

Hangsúlyozta: a változtatás illeszkedik az állami vagyonról szóló jogszabályokba.


Fidesz: jó úton halad a mezőhegyesi ménesbirtok fejlesztése


Pócs János (Fidesz) rámutatott, a kormány 2016-ban vásárolta vissza a mezőhegyesi ménesbirtokot, majd tangazdaságot alapított ott azzal a céllal, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonban lévő mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre ott. Ez jó úton halad - tette hozzá -, a cég már az első évben is csaknem egymilliárd forintos eredményt ért el, mintegy 450 embernek ad munkát, fejlődése nemcsak a település, hanem egész Békés megye számra nagy jelentőségű.

Eredményes alapozó évnek nevezte a tavalyit a cég fejlesztése szempontjából, a többi közt a növénytermesztésben, az öntözés fejlesztésében értek el sikereket - mondta, majd rátért arra: a tárgyalt javaslat úgy módosítja a vonatkozó törvényt, hogy a kormány határozatban jelölhesse ki a tulajdonosi jogokat gyakorló embert. Ezzel új tulajdonosi joggyakorlási lehetőséggel egészül ki a törvény.


Jobbik: a nemzeti vagyon elherdálása zajlik


Hegedűs Lórántné (Jobbik) "nagyon szépnek, nagyon jónak" nevezte az elhangzottakat, szerinte azonban mindazokból egy szó sem igaz, a javaslatot csak apropóként használják. 2016 óta közpénzből 23 milliárd forint ment a cég megerősítésére - mutatott rá -, prosperálónak, a térség legnagyobb foglalkoztatójának is lehetne nevezni a társaságot. "Csak éppen a vagyontörvény módosítása ennek éppen az ellenkezőjét fogja eredményezni" - jelentette ki.

Szélesre tárják annak kapuját, ki lehet vagyonkezelő, "széles glóbuszon bárki lehet az" - kifogásolta. Úgy ítélte meg azonban, a kormányoldal már tudja, ki lesz az. Feltette a kérdést: ki az, akinek a kedvéért ezt a társaságot visszavásárolták és "felturbózták"?

A nemzeti vagyon a módosítással megszűnik létezni, hiszen arról a kormány bármikor hozhat egyedi határozatot, amely felett az Országgyűlés nem gyakorolhat majd ellenőrzést - fogalmazott. Ezt a balhét vigyék el önök - jelentette ki azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti vagyon "elherdálásához" szükséges kétharmadhoz a Jobbik nem adja támogatását.


MSZP: elfogadhatatlan a javaslat



Varga László (MSZP) elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot, tiltakozását fejezte ki, mert szerinte a kormányoldal kinyit egy kaput, amelyet nem szabadna, ezután ugyanis gyakorlatilag bármely állami cégre vonatkozhat az az új szabályozás, hogy a kormány határozatban kijelölhet tulajdonosi joggyakorlókat.

Szerinte az eddigi szabályozás megfelelő garanciákat jelentett.

Ezentúl azonban bárkiből lehet tulajdonosi joggyakorló, akiről a kormány úgy gondolja - mondta a politikus.


DK: le akarják nyúlni az állami vagyont


Varju László (DK) is elutasította az előterjesztést, amellyel szerinte a kormánypártok újra lebuktak, "az állami vagyont lenyúlásra játsszák".

Úgy fogalmazott, a mezőhegyesi ménesbirtok csak apropó a javaslat elfogadására, amivel csökkenni fog a Ház ellenőrzési jogköre.

A kormány szimpátiája alapján bárki lehet állami tulajdon kezelője - mondta a DK képviselője, úgy értékelve ezt: "kecskére káposztát" bíznak.


LMP: vonják vissza az előterjesztést!


Hohn Krisztina (LMP) a javaslat visszavonására szólította fel a fideszes előterjesztőt, szerinte ugyanis az indítvány gyengítené a parlamenti ellenőrzés lehetőségét az állami cégek, köztük a mezőhegyesi birtok felett.

Azt is mondta, a javaslat csökkenti az átláthatóságot, és lehetőséget ad a hűtlen kezelésre.

Miért nem felelnek meg a miniszterek tulajdonosi joggyakorlói feladatra? - kérdezte.


A Párbeszéd sem szavazza meg a javaslatot


Mellár Tamás (Párbeszéd) is arról beszélt, a mezőhegyesi ménes ügyének rendezésével kapcsolatban a kormánypártok "becsempésznek" egy sokkal általánosabb szabályt a vagyontörvénybe, így kormányhatározattal lehetne kijelölni állami tulajdonosi jog gyakorlását valakinek.

Az általuk nem támogatott javaslat azonban ezen felül semmit nem mond erről az illetőről, ami a szocialista rendszerre emlékeztet - mondta, jelezve.

Szerinte ehhez a szabályozáshoz ki kellene munkálni, milyen - például szakképzettségre, vezetői gyakorlatra, referenciákra vonatkozó - követelményeket, pályázati kívánalmakat állítanak fel ezekkel az emberekkel szemben.


Fónagy: mindig felelősséggel bántunk az állami vagyonnal


Fónagy János államtitkár szerint a 2010-ben hivatalba lépett kormány mindig felelősséggel bánt az állami vagyonnal és gyarapította azt.

Ezért kérte, ne eleve rosszhiszeműséggel, merev elutasítással fogadják a javaslatot.

Hangsúlyozta továbbá: a vagyontörvény módosítása alapján majdan kiadandó kormányhatározatban megjelölt személy tulajdonosi joggyakorlásának tényleges jogalapját továbbra is jogszabály teremti meg, vélhetően azzal a tartalommal, amelyet Mellár Tamás felsorolt.


Ezt követően az elnöklő Latorcai János lezárta az általános vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!